Foto: Reuters/Scanpix
Zviedrijas līdztiesības tiesībsargs nolēmis vērsties tiesā pret Norvēģijas enerģētikas kompāniju "Statoil" aizdomās par čigānu diskriminēšanu.

Slēptajā pētījumā, ko pagājušajā vasarā veica Zviedrijas raidsabiedrība, tradicionālajos čigānu tērpos ģērbti cilvēki mēģināja degvielas uzpildes stacijās izīrēt automašīnu. 22 no 65 degvielas uzpildes stacijām čigāniem šāda iespēja tika liegta, savukārt vien pusstundu vēlāk Zviedrijas sabiedriskā radio reportieri automašīnu šajās pašās vietās varēja izīrēt bez sarežģījumiem.

Eksperiments tika veikts gan "Statoil", gan citās degvielas uzpildes stacijās - "OKQ8" un "Preem".

Zviedrijas līdztiesības tiesībsargs nolēmis vērsties tiesā pret trim "Statoil" degvielas uzpildes stacijām.

Kā norāda tiesībsarga biroja darbinieki, čigāni "salīdzināmā situācijā saņēma sliktāku attieksmi nekā citi".

"Mēs vēršamies tiesā, lai pievērstu uzmanību lielai problēmai - čigānu kopienas diskriminācijai - un tāpēc, ka vēlamies saņemt jaunu spriedumu jautājumā par kompensācijas apmēru," skaidroja tiesībsarga pārstāve. "Mums ir ārkārtīgi spēcīgi pierādījumi. Sarunas tika ierakstītas audio formātā, tādējādi mums ir spēcīgi pierādījumi par to, kā notika diskriminācija."

Par katru diskriminācijas gadījumu tiesībsargs vēlas piedzīt 40 000 līdz 60 000 kronu (no 3148 līdz 4722 latu) kompensāciju.

Savukārt Somijas čigāns Pirjo Lindstrēms, kas palīdzēja veikt šo eksperimentu, neilgi pēc tā atzina: "Tas ir ļoti aizskaroši un patiesi neticami, ka cilvēki var ieskatīties acīs un melot tev sejā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!