Foto: AFP/Scanpix

Pankroka grupas “Pussy Riot” dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova un Marija Aļohina, kuras jau iepriekš paziņojušas par plāniem nodarboties ar cilvēktiesību aizsardzību Krievijā, paredzējušas veidot jaunu organizāciju – “Tiesību zona” ( Зона права”). Organizācijas uzmanības lokā būs visu reģionu ieslodzīto sūdzību “virzīšana”, kas tiks iesniegtas par uzturēšanas apstākļiem, draudiem vai vardarbību cietumā, vēsta ārvalstu mediji.

Viņas paziņojušas, ka "Tiesību zonas" kontroles grupā būs Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, kuram iepriekš izvirzītas apsūdzības par naudas atmazgāšanu un vairāku miljonu rubļu izkrāpšanu no divām kompānijām. Tolokoņņikova paziņojusi, ka līdzekļus, kas nepieciešami sadarbībai ar profesionāliem juristiem, tiks vākti kā brīvprātīgi sabiedrības ziedojumi - tieši šādu veidu savā kampaņā cīņā par Maskavas mēra krēslu bija izmantojis Navaļnijs. Tolokoņņikova un Aļohina paredzējušas sadarboties arī ar Sergeju Vlasovu (organizācija "Росузник").

Tolokoņņikova preses konferencē arī paziņojusi, ka prokurori tagad slēpj pārkāpumus, kas tiek pieļauti kolonijās, atzīmējot, ka pēc viņas badastreika un sūdzībām par ieslodzīto 16 stundu darba dienu, šī prakse jau ir pagātnē. "Sistēmai ir jābūt tonusā, mēs liksim tai būt tonusā," paziņojusi Tolokoņņikova.

Jau vēstīts, ka abas sievietes jau iepriekš piedāvājušas sadarbību kompānijas "Jukos" bijušajam šefam Mihailam Hodorkovskim, paziņojot, ka ir pārliecinātas par saviem spēkiem un ir drošas par savu spēju izveidot organizāciju, nelūdzot nevienam palīdzību.

Viņas arī nav paredzējušas doties prom no Krievijas, kur viņām esot daudz darba. Netiek izslēgta arī iespēja darboties politikā.

"Pussy Riot", pēc viņu teiktā, jau dzīvo no abām sievietēm neatkarīgu dzīvi visā pasaulē un dažādos veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!