Foto: AP/Scanpix

Irākas valdības specvienības ceturtdien cīnās ar radikālo islāmistu kaujiniekiem, kas savā kontrolē pārņēmuši divu pilsētu daļas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ar starptautisko teroristu tīklu „Al Qaeda” saistītā grupējuma „Irākas un Levantes Islāma valsts” (ISIL) kaujinieki ieņēmuši vismaz 10 policijas iecirkņus un atbrīvojuši cietumniekus Fallūdžas un Ramadī pilsētās.

Abas apdzīvotās vietas atrodas Anbāras provincē, kur vērojams sunnītu kaujinieku aktivitātes pieaugums. Savukārt pirmdien valdības spēki Ramādī pilsētā nojauca sunnītu pret valdību noskaņoto demonstrantu nometni.

Kaujinieki internetā ievieto bildes, kurās redzamas degošas valdības spēku automašīnas un kontrolposteņu veidošana pilsētās, ziņo BBC. Ielās izgājuši arī sunnītu cilšu kaujinieki, bet daži no tiem cīnoties valdības pusē.

Varas iestādes ceturtdien arestējušas nesen izveidotas šiītu kaujinieku grupas vadītāju, kas varētu būt mēģinājums mazināt sunnītu dusmas, norāda BBC.

Spriedzi Irākā ir palielinājusi ne tikai sunnītu protesta nometnes nojaukšana, kurā gāja bojā 10 cilvēki, bet arī kāda sunnītu deputāta arests pagājušās nedēļas nogalē, skaidro BBC.

Irākas sunnīti uzskata, ka šitītu premjera Nuri al Maliki valdība viņus apspiež un atstumj no politiskajiem procesiem.

Aprīlī drošības spēku reidā pret tādu pašu demonstrantu nometni gāja bojā 44 civiliedzīvotāji un viens policists. Pirms operācijas pret demonstrantiem premjers paziņoja, ka nometne ir pārvērtusies „”Al Qaeda” līderu štābā”.

Sunnītu ekstrēmisti pēdējā laikā ir pastiprinājuši uzbrukumus un teroraktus visā valstī, bet šiītu grupas ir sākušas rīkot asiņainas atriebības. Saskaņā ar ANO datiem 2013. gads Irākā bija asiņainākais kopš 2008. gada. Vardarbībā pērnajā gadā gājuši bojā vismaz 7818 civiliedzīvotāju un 1050 drošības spēku pārstāvju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!