Foto: AP/Scanpix

Nīderlandes ārlietu ministrs Franss Timmermans, kurš ieradies divu dienu ilgā vizītē Kubā, otrdien paziņojis, ka Eiropas Savienībai (ES) vajadzētu nostiprināt attiecības ar tur pie varas esošo komunistisko režīmu.

"Gadsimtiem ilgi Kuba bijusi eiropiešu un amerikāņu tikšanās vieta, un gan amerikāņi, gan es uzskatām, ka Kubai joprojām ir loma, ko spēlēt starp Eiropu un Ameriku," tiekoties ar savu kubiešu kolēģi Bruno Rodrigesu, sacīja Timmermans.

"Domāju, ka dialogs starp Eiropas Savienību, Nīderlandi un Kubu ir ļoti svarīgs reģiona attīstībai," piebilda nīderlandiešu ministrs.

Savukārt pēc tikšanās ar Kubas vicepremjeru Rikardo Kabrisasu Timmermans atzina, ka ES jāmaina sava attieksme pret Havanu.

"Domāju, ka pienācis laiks Eiropai pārskatīt savu nostāju pret Kubu un uzsākt sarunas par jaunu nostāju," sacīja ministrs, piebilstot, ka Hāgais Kubā esot īpaša ieinteresētība.

ES pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Havanu 2003.gadā, reaģējot uz komunistiskā režīma represijām un disidentu ieslodzīšanu. Taču visi 75 toreiz ieslodzītie disidenti kopš tā laika tikuši atbrīvoti.

2008.gadā ES attiecības ar Kubu ir atsāktas, un kopš tā laika Havana parakstījusi vairākus divpusējus līgumus ar 15 ES dalībvalstīm.

Nīderlande aiz Spānijas ir otrs lielākais Kubas tirdzniecības partneris starp ES dalībvalstīm, un 2012.gadā abu valstu tirdzniecības apgrozījums saskaņā ar Havanas oficiālo statistiku sasniedza 792 miljonus ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!