Foto: AFP/Scanpix

Rumānijai būtu jāatmaksā sociālie pabalsti, kas tās pilsoņiem tiek izmaksāti citās valstīs, šādu viedokli pauduši divi Zviedrijas Liberālās partijas politiķi - Ēriks Šellers un Lota Edholma.

Kā teikts politiķu rakstā, kas otrdien publicēts avīzē "Dagens Nyheter," rēķins par rumāņiem izmaksātajiem sociālajiem pabalstiem būtu jānosūta Bukarestei.

"Stokholma vairs nesastāv no iekšpilsētas un piepilsētas, bet gan no iekšpilsētas, piepilsētas un graustu rajona," norāda politiķi. "Mums, kuriem ir jumts virs galvas un silts ūdens krānā, aukstums aiz sienām, kas veidotas plastikāta maisiņiem, izkausēts sniegs tekoša ūdens vietā un plastmasas spaiņi atkritumiem šķiet nepanesama dzīve."

Politiķi atzīst, ka visnepatīkamākais pārsteigums ir tas, ka šādu dzīvi iebraucēji izvēlas tā vietā, lai turpinātu dzīvot savā izcelsmes valstī.

"Kā līdzpilsoņi mēs reaģējam vēl spēcīgāk, kad apjaušam, ka cilvēki bēg uz šiem zviedru graustiem, nevis mūk prom no tiem," teikts rakstā.

Politiķi arī norāda, ka deviņi no desmit ubagotājiem Zviedrijā ir no Rumānijas iebraukuši čigāni, kuri uz Eiropas ziemeļiem devušies, lai izvairītos no nabadzības un diskriminācijas savā mītnes zemē.

Pēc abu politiķu domām, Rumānija nedara pietiekami, lai palīdzētu saviem nabadzīgākajiem pilsoņiem.

"Manuprāt, šim mērķim iespējams atrast naudu Rumānijas budžetā," ziņu aģentūrai TT atzīst Šellers, norādot, ka pašreiz Rumānija izmantojot tikai ap 20% no tai pieejamajiem Eiropas sociālā fonda līdzekļiem.

Politiķi uzskata, ka ilgtermiņā Zviedrijai būtu jānodrošina, lai rēķini par Rumānijas pilsoņiem sniegtajiem sociālajiem pakalpojumiem tiktu nosūtīti Rumānijai, taču šādam nolūkam būtu nepieciešama īpaša Eiropas Savienības (ES) direktīva.

"Tas ir ilgs process, taču svarīgākais ir nodrošināt čigāniem Rumānijā pieņemamus dzīves apstākļus, tas ir ilgtermiņa mērķis," piebilst Šellers.

Vienlaikus gan Šellers, gan Edholma noraida citu politiķu aicinājumus aizliegt ubagošanu.

"Rumānijai, nevis Zviedrijai, un nekādā gadījumā tam cilvēkam, kurš ubago, būtu jāatmaksā rēķins par valsts sociālās politikas absolūtu sabrukumu," secināts liberāļu politiķu rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!