Foto: AFP/Scanpix

Vairāki tūkstoši demonstrantu pēc mītiņa ceturtdien Rivnē ieņēmuši apgabala administrācijas ēku, pieprasot gubernatora atkāpšanos un milicijas specvienības izvešanu no Kijevas, vēsta Ukrainas mediji.

Protestētāji pieprasa atkāpties gubernatoru Vasiliju Bertašu, kā arī pārējos administrācijas darbiniekus. Tā vietā iedzīvotāji vēlas redzēt Tautas radu jeb padomi.

Pats gubernators atrodas atvaļinājumā un neesot valstī, ziņo mediji.

Vēstīts, ka ceturtdien demonstranti piespieda uzrakstīt atlūgumu Ļvovas gubernatoram Oļegam Salo. Amatpersona gan pēc tam paziņoja, ka viņa iesniegums par atkāpšanos nav vērā ņemams.

"Es biju un esmu uzticīgs Ukrainas prezidentam, piekrītot viņa valstiskajai pozīcijai, viņa centieniem panākt Ukrainā mieru un stabilitāti," paziņoja gubernators.

Jau ziņots, ka Ukrainā notiek pret valdību vērti protesti un nemieri Kijevā. Vardarbīgas sadursmes Gruševska ielā galvaspilsētā notiek kopš 19. janvāra, tajās cietuši simtiem cilvēku, ir arī bojāgājušie. Tikmēr galvenā pret valdību noskaņoto demonstrantu pulcēšanās vieta ir Neatkarības laukums.

Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas.

Starptautiskās politikas eksperti un daudzi ārvalstu diplomāti ir pārliecināti, ka šī Ukrainai ir izšķiroša cīņa par to, vai saistīt savu nākotni ar Eiropu un Rietumu vērtībām, vai arī palikt Krievijas ietekmes zonā, kura cer uz Kijevas dalību Kremļa iniciētajā Muitas savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!