Foto: Reuters/Scanpix

Kijevas tiesa izbeigusi kriminālprocesus, kuri par protestētāju vardarbīgu izklīdināšanu Ukrainas galvaspilsētā naktī uz 30.novembri bija sākti pret divām augsta ranga amatpersonām, trešdien pavēstīja prokuratūra.

Kriminālprocesi pret Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes bijušo priekšsēdētāja vietnieku Volodimiru Sivkoviču un Kijevas pilsētas administrācijas bijušo priekšsēdētāja vietnieku Oleksandru Popovu izbeigti, jo uz viņiem attiecas amnestijas nosacījumi.

"Līdz ar to galvaspilsētas Pečeru un Ševčenko rajona tiesas izpildījušas minētā likuma prasības par to personu atbrīvošanu no atbildības, kas tikušas turētas aizdomās, ir apsūdzētas un notiesātas par notikumiem, kas izraisījās pērn novembrī un decembrī," paskaidroja Kijevas prokuratūras preses pārstāve Jana Soboļevska.

30.novembrī plkst.4 naktī specvienības "Berkut" 290 miliči, pielietojot brutālu spēku, izklīdināja cilvēkus, kas Neatkarības laukumā protestēja pret eirointegrācijas procesu apturēšanu.

Protestētāju izklīdināšanas kadri šokēja Ukrainas iedzīvotājus un pasaules sabiedrību. 30.novembrī ukraiņi sāka pulcēties Mihaila laukumā. Protesta akcijas turpinās joprojām.

Krīze Ukrainā aizsākās novembra beigās, kad prezidents Viktors Janukovičs atteicās no asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES). Vēlāk viņš parakstīja vienošanos ar Maskavu par 15 miljardu dolāru kredīta saņemšanu.

Tūkstošiem cilvēku iesaistījušies protestos pret valdību, Kijevā saslējuši barikādes un izveidojuši protesta nometnes.

Jauna krīzes eskalācija aizsākās 19.janvārī, kad Kijevas centrā izraisījās iepriekš nepieredzētas vardarbīgas sadursmes protestētāju un miliču starpā.

Protestētāju grupas Kijevā ieņēma vairākas ministriju ēkas un uzbruka administrācijas ēkām arī ārpus galvaspilsētas.

Nekārtību rezultātā cietuši vairāki simti cilvēku kā likumsargu, tā protestētāju rindās. Četri aktīvisti zaudējuši dzīvību. Protestētāji pieprasa varas maiņu. Likumsargi vairākkārt norādījuši, ka nekārtībās uzdarbojas radikāļi.

Lai panāktu krīzes atrisinājumu, demisionējis premjerministrs Mikola Azarovs. Cenšoties panākt krīzes noregulējumu, notikušas vairākas prezidenta un opozīcijas līderu sarunu kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!