Foto: AP/Scanpix

ANO Ziemeļkorejas cilvēktiesību pārkāpumu izmeklēšanas komisija konstatējusi, ka šajā valstī pastrādāti noziegumi pret cilvēci, piektdien vēsta ziņu aģentūra "Associated Press", atsaucoties uz saviem avotiem.

Aptuveni gadu ilgušās izmeklēšanas rezultātā ANO pārstāvji ieguvuši liecības, kas cita starpā pierāda faktus, ka Ziemeļkorejas teritorijā "iznīcināti" cilvēki, kā arī faktus, ka cilvēki vardarbīgi izvesti no Dienvidkorejas un Japānas.

Liecības izklāstītas ziņojumā, kas tiks stādīts priekšā pirmdien, sacījis avots.

Informāciju par ANO komisijas slēdzieniem ziņu aģentūrai apstiprināja arī kāda ASV amatpersona.

Ziņojumā nav minētas konkrētas personas, kas ir atbildīgas par noziegumu pastrādāšanu, tomēr komisija esot ierosinājusi nosūtīt dokumentu Starptautiskajai Krimināltiesai.

Ziemeļkorejas cilvēktiesību pārkāpumu izmeklēšanas komisiju 2013.gada martā izveidoja ANO Cilvēktiesību padome.

Tās pilnvarās ietilpa pārbaudīt faktus par "sistemātiskiem, plaši izplatītiem un rupjiem cilvēktiesību pārkāpumiem Ziemeļkorejā", ar mērķi "garantēt vainīgo pilnu atbildību, īpaši tajos gadījumos, kad šie pārkāpumi var tikt vērtēti kā noziegumi pret cilvēci".

ANO augstā cilvēktiesību komisāre Navi Pilaja paziņojusi, ka ir jāveic Ziemeļkorejā vairāku gadu desmitu garumā notikušo plašo cilvēktiesību pārkāpumu vispusīga izmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!