Foto: AP/Scanpix

Konflikts Krimā draud pāraugt "visas Eiropas krīzē ar garantētu kaimiņvalstu, NATO dalībnieču un ASV piedalīšanos", atsaucoties uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina bijušā padomnieka Andreja Illarionova intervijā vietnei "Die Presse" teikto, ziņo aģentūra UNIAN.

"Tā nav Krimas krīze un tā nav Ukrainas krīze. Tā ir krīze, kas var novest pie pilna mēroga kara... Krimas pievienošana faktiski jau ir notikusi," medijs citē bijušo padomnieku. "Turklāt ir sagatavots uzbrukums pašai Kijevai. Putina mērķis ir Kijeva un visa Ukraina," viņš turpina.

Putins grib radīt sauszemes koridoru no Krimas līdz Piedņestrai, kur jau sen iepludina bijušos VDK un Federālā drošības dienesta (FDD) virsniekus, skaidro Illarionovs. Ar šo koridoru paredzēts atgriezt Ukrainu no Melnās jūras. Uzbrukumu Ukrainai Putins izplānojis pirms gada, uzskata bijušais padomdevējs.

Ja ASV un Eiropas Savienība (ES) nerīkosies, tad šī plāna realizēšana ir vien "laika jautājums", viņš brīdina. Illarionovs iesaka Rietumvalstīm konflikta zonas virzienā izsūtīt militāro kontingentu.

Tieši ASV prezidenta Džordža Buša lēmums 2008. gadā nosūtīt uz Turciju un Rumāniju ASV gaisa spēku eskadriļas un karakuģus uz Melno jūru piespieda Krievijas karaspēku apstāties 60 kilometrus pirms Tbilisi, ir pārliecināts bijušais Putina padomnieks.

Vēstīts, ka Krima  kopš februāra beigām faktiski ir nonākusi prokrievisko spēku kontrolē. svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku.

Savukārt 6. martā Krimas parlaments nobalsoja par pussalas pievienošanos Krievijai. Referendums par šo jautājumu notiks 16. martā. Kijeva referendumu uzskata par nelikumīgu.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins noliedz, ka krievu spēki piedalītos objektu aplenkšanā Krimā - tās esot "iedzīvotāju pašaizsardzības vienības", bet Krievija vēlas tikai aizsargāt iedzīvotājus. 

1. martā  Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Ukrainas armijā izsludināta pilna kaujas gatavība.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!