Foto: Reuters/Scanpix
Izsolē Francijā pārdots Napoleona naktskrekls, kas imperatoram bija mugurā viņa nāves brīdī un ko pēc Napoleona nāves saglabājis viņa uzticamais staļļmeistars Ahils Tomass Aršambo, raksta ārzemju mediji.

Izsolē tika pārdots ne tikai naktskrekls, bet arī imperatoram piederējušais ziloņkaula spieķis, saites, kabatlakatiņi, viņa matu šķipsna un pudelīte ar zemi no Napoleona kapavietas, ko Aršambo atveda no Sv. Helēnas salas uz Franciju. Izsoles rīkotājs Žans-Kristofs Šatanjērs izteicies, ka šīs "Napoleona pēdējo dzīves brīžu liecības" ir vienlīdz "aizkustinošas un vēsturiskas". Par izsoles ienākumiem netiek ziņots, bet par naktskreklu tās rīkotāji cerēja saņemt vismaz 40 tūkstošus eiro.

Aršambo imperiālajos staļļos nonāca ap 1807. gadu, kad viņu darbā pieņēma Napoleona sieva Žozefīne. Ahils Aršambo piedalījās abās leģendārajās kaujās pie Elbas un Vaterlo, bet vēlāk Napoleons izvēlējās viņu ņemt līdzi izsūtījumā uz Sv. Helēnas salu 1815.gadā, kur Aršambo kļuva par viņa sulaini, jo zirgu Napoleonam tur nebija.

Pēc Napoleona nāves sulainis piedalījās imperatora pēcnāves maskas veidošanā, un piedalījās viņa pārapbedīšanā Parīzē. 1851.gadā Aršambo pa uzticību Napoleonam tika apbalvots ar Francijas Goda leģiona ordeni.

Aršambo lieliski apzinājās viņa īpašumā esošo piemiņas lietu vērtību - savulaik viņš noraidīja 100 000 franku piedāvājumu par tām, un atstāja rūpīgas norādes mantiniekiem.

"Osenat" izsoļu namam šos priekšmetus nodeva 90 gadus vecas korsikāņu galantērijas tirgotājs, tiešs Aršambo mantinieks, kurš dzīvo Korsikā, Napoleona dzimtajā ciematā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!