Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama Kongresa līderiem pavēstījis, ka viņam nav nepieciešams likumdevēju atbalsts, lemjot par palīdzību krīzes skartajai Irākai, pēc tikšanās ar Obamu atklāja republikāņu senators Mitčs Makonels.

Jau vēstīts, ka Baltā nama saimnieks trešdien tikās ar augsta ranga Kongresa pārstāvjiem, lai apspriestu ASV atbildi uz nesenajiem notikumiem Irākā.

Pēc tikšanās Makonels norādīja - Obama atzinis, "ka, viņaprāt, viņam nav nepieciešams mūsu apstiprinājums attiecībā uz soļiem, kurus viņš varētu spert".

Arī pērn Obama necentās iegūt Kongresa atbalstu iespējamajiem uzbrukumiem Sīrijā, lai gan viņš galu galā atteicās no šādas ieceres, kad kļuva skaidrs, ka Kongress to neatbalstītu.

Irāku satricinājuši plaši nemiernieku uzbrukumi.

Sunnītu nemiernieki ISIL vadībā sagrābuši savā varā Mosulu un Tikrītu, kā arī pārņēmuši kontroli pār Nīnavas provinci un vairākiem apgabaliem Kirkūkas un Salāh ed Dīnas provincēs.

Nemiernieki virzās uz Irākas galvaspilsētu Bagdādi.

Irāka vērsusies pie ASV ar lūgumu veikt gaisa trieciens nemiernieku pozīcijām, trešdien apliecināja Irākas ārlietu ministrs Hošjars Zebari.

"Irāka oficiāli lūgusi Vašingtonas palīdzību saskaņā ar [abu valstu] drošības līgumu, lūdzot veikt gaisa triecienus pret teroristiskajiem grupējumiem," žurnālistiem Saūda Arābijā norādīja ministrs.

Joprojām gan nav skaidrs, vai ASV veiks gaisa uzlidojumus pret ISIL pozīcijām.

Laikraksts "The New York Times" ziņoja, ka pašlaik Vašingtonā tiek apsvērta iespēja nodrošināt nelielu skaitu mērķtiecīgu bezpilota lidaparātu uzlidojumu, bet izdevums "The Wall Street Journal" vēstīja, ka iespējamība veikt šādus uzlidojumus tikusi izslēgta, jo trūkst uzticamas informācijas par iespējamo uzlidojumu mērķiem.

Tikmēr "Fox News" rīcībā esošā informācija liecina, ka ASV uz Irāku nosūtīs ap simts desantnieku, lai iegūtu informāciju un apmācītu Irākas armiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!