Foto: AFP/Scanpix

ANO augstā cilvēktiesību komisāre Navi Pileja pirmdien paziņoja, ka teroristu grupējuma "Islāma valsts" (IV) īstenotā vardarbīgā etnisko un reliģisko minoritāšu iznīcināšana ir noziegums pret cilvēci.

"Viņi sistemātiski vēršas pret vīriešiem, sievietēm un bērniem, balstoties uz viņu etnisko, reliģisko vai sektu piederību un bez žēlastības veic etnisko un reliģisko tīrīšanu teritorijās, kurās pārņēmuši kontroli," norādīja Pileja, piebilstot, ka tie var tikt uzskatīti par noziegumiem pret cilvēci.

Džihādisti, kuri jau pārņēmuši plašas teritorijas Sīrijā, jūnijā uzsāka uzbrukumu Irākā un strauji sagrāba savā kontrolē tās ziemeļu un rietumu reģionus.

Kā norādīja Pileja, jezīdi ir viena no minoritātēm, pret kuru vardarbīgi vērsusies IV. Irākas ziemeļos simtiem jezīdu tika nogalināti un no augusta sākuma apmēram 2500 tikuši nolaupīti.

Tie, kuri piekrita pāriet islāmā, tiek turēti gūstā. Vīriešus, kuri nepiekrita pāriet islāmā, nogalināja, bet sievietes un bērnus padarīja par vergiem.

Sindžāras reģionā 15.augustā džihādisti nogalināja un nolaupīja simtiem jezīdu. Pileja arī uzsvēra, ka ieņemto ciematu iedzīvotāji pakļauti lielam riskam.

Viņa arī nosodīja 15 gadus vecu zēnu piespiešanu piedalīties kaujās un to izmantošanu par dzīvajiem vairogiem.

Kā pavēstīja komisāre, ANO apstiprinājis ziņas, ka pēc kāda Mosulas cietuma ieņemšanas 10.jūnijā džihādisti noslepkavojuši vairāk nekā 600 aizturēto.

Daudzi no simtiem tūkstošiem bēgļu atraduši patvērumu Irākas autonomajā Kurdistānas reģionā, un kurdu zemessargi turpina sīvas kaujas ar IV kaujiniekiem.

ANO pagājušajā nedēļā sāka liela izmēra operāciju, lai uz reģionu nosūtītu nepieciešamo humāno palīdzību.

Pileja aicināja vietējās amatpersonas un starptautisko sabiedrību veikt visu nepieciešamo, lai aizsargātu etniskās un reliģiskās kopienas un garantētu viņu atgriešanos drošībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!