Foto: AFP/Scanpix

Neskatoties uz ASV un sabiedroto uzlidojumiem, teroristu organizācija "Islāma valsts" ir pieņēmusies spēkā un turpina Sīrijā pastrādāt noziegumus pret cilvēci, piektdien paziņojuši ANO izmeklētāji.

"Pēdējo mēnešu laikā bruņotā grupējuma militārās iespējas ir augušas," teikts ANO Sīrijas Izmeklēšanas komisijas ziņojumā.

"Islāma valsts" turpina slepkavot, paverdzināt, pārvietot, izvarot, nolaupīt un spīdzināt vietējos iedzīvotājus Sīrijas ziemeļu reģionos, darot to sistemātiski ar mērķi izplatīt teroru, secinājusi komisija.

ANO eksperti aicinājuši valstis ar ietekmi uz šo konfliktu pārtraukt piegādāt Sīrijai ieročus, ja pastāv risks, ka tie var tikt izmantoti starptautisko cilvēktiesību pārkāpšanai.

"Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret "Al Nusra", kas saistīts ar "Al Qaeda".

"Islāma valsts" līderis Abu Bakrs al Bagdadi ir paziņojis, ka grupējums plāno izplesties arī ārpus Sīrijas un Irākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!