Lai sagrautu noziedzīgu tīklu, kurš rekrutē sievietes pievienoties "Islāma valsts" (IS) karotājiem un doties uz Sīriju un Irāku, plašā operācijā Spānijā un Marokā aizturēti septiņi cilvēki, ziņo BBC.

Četri cilvēki aizturēti pie Marokas krastiem esošajos Spānijai piederošajos anklāvos Seutā un Meliljā, bet vēl kāds - reida laikā Barselonā. Savukārt marokāņu varas iestādes divus noziedzniekus aizturējušas pie Seutas Marokas robežas pusē.

Spāņu anklāvi jau ilgi tiek uzskatīti par īpaši "pievilcīgiem" džihādistu acīs. Tiem abiem ir vienīgās Eiropas Savienības valstu sauszemes robežas ar Āfriku (foto redzams golfa laukums Maliljā, kura fonā uz robežas esošajam žogam pāri rāpjas bēgļi no Marokas).

No tiem ir salīdzinoši viegli nokļūt uz konfliktu skartajām zonām Tuvajos austrumos. Tāpat abi anklāvi ir galvenie Āfrikas ekonomisko bēgļu mērķi.

Līdz šim tiek lēsts, ka IS rindās karo aptuveni 100 džihādisti no Spānijas, bet no Marokas - aptuveni 2000.

Starp aizturētajiem ir četras sievietes un nepilngadīgais. Līdzīgi reidi jau iepriekš veikti septembrī, kad varas iestādes paziņoja, ka Maliljā aizturēts arī rekrutēšanas tīkla vietējā centra vadītājs.

Savukārt pirms mēneša uz aizdomu pamata par centieniem pievienoties IS anklāvā aizturēta kāda sieviete un 14 gadus jauna meitene.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!