Ceturtdien no prokrievisko kaujinieku gūsta Doņeckā atbrīvots Ukrainas karavīrs, kurš atradās Doņeckas lidostas jaunajā termināli, kad kaujās janvārī sagruva ēkas pārsegums un pozīcijas krita prokrievisko kaujinieku rokās, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" un "Amerikas Balss" kopīgais TV projekts "Current Time".

22 gadus vecais Jaroslavs Gaveņecs atbrīvots pateicoties viņa vecākiem, kas paši vienojušies ar pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" līderiem un, saņēmuši drošība garantijas, brauca dēlam pakaļ. Jaroslava intervija ar "Current Time" notiek kaujinieku kontrolētajā Doņeckā.

"Mans dēls ir "kiborgs" – ir vai nav varonis. Man viņš ir varonis. Tās septiņas dienas, ko viņš pavadīja terminālī, es pārdzīvoju ar viņu. Šīs septiņas dienas ir kā septiņi gadi. Gribu, lai viņu atdod. Pat ne man – mātei. Septiņu dienu laikā viņai jau ir sausas acis," stāsta karavīra tēvs.

Pats "kiborgs" stāsta, ka brīnumainā kārtā nav pakļuvis zem ēkas grūstošā pārseguma un palicis dzīvs. Jaroslavs norāda, ka papildspēkus un palīdzību termināļa aizstāvji pēdējās dienās tā arī nesaņēma.

"Mūs tur atstāja, nebija nekāda atbalsta. Mēs izsaucām artilēriju pa veco termināli, tā nez kāpēc pārlidoja pāri un bumboja pa pilsētu, pa Doņecku. Nezinu, kāpēc tā bija. Mums pietiktu ar diviem tankiem, divām kājnieku kaujas mašīnām un kādu cilvēku skaitu, un viss būtu normāli, mēs noturētu. Bet nekas neatbrauca. Tiesa, atbrauca no 90. bataljona divas vai trīs kājnieku kaujas mašīnas, bet tās apmaldījās un ne tur iebrauca. Daudzi gāja bojā un nokļuva gūstā," stāsta jaunais vīrietis.

Smagajās kaujās, kas notika Doņeckas lidostā, karavīri palikuši praktiski bez vadības, norāda Gaveņecs. Komandieris bijis ievainots un aizvests, bet otrs komandieris vienkārši iesēdies transportā un aizbraucis, lai gan ne visus ievainotos evakuēja.

"Mēs lūdzām evakuāciju, no lidostas praktiski nekas nebija palicis pāri. Atbrauca viena mašīna, to uzreiz uzspridzināja. Nākamajā dienā nogranda vēl viens sprādziens un no 50 cilvēkiem mēs palikām 16. Daļa ievainoto nomira, kāds palika dziļi zem gruvešiem. Viņi kliedza, bet mēs nevarējām viņus sasniegt. Pēc tam jau gājām gūstā, lai glābtu pārējos ievainotos," stāsta Jaroslavs.

Gūstā karavīriem sniegta medicīniskā palīdzība, kopumā pret viņiem izturējušies labi, atklāj karavīrs.

Ukrainas karavīri pēc dramatiskām kaujām pilnībā sagrauto Doņeckas lidostas jauno termināli pameta janvāra beigās. Pozīcijas lidostā pret prokrievisko kaujinieku uzbrukumiem bija aizsargātas 242 dienas, bet to aizstāvji izturības dēļ Ukrainā iesaukti par "kiborgiem".

Tikmēr 5. februārī kļuvis zināms, ka astoņas dienas pēc Doņeckas lidostas krišanas zem gruvešiem terminālī atrasts dzīvs Ukrainas karavīrs. Saskaņā ar brīvprātīgo sniegto informāciju "kiborgu" sauc Aleksandrs Ļitviņjuks. Viņš smagā stāvoklī nogādāts slimnīcā, atklāj brīvprātīgie, kas piedalījušies gruvešu novākšanā.

Tikmēr pretterorisma operācijas (ATO) runasvīrs Andrijs Lisenko ceturtdien paziņoja, ka sameklēt citus zem gruvešiem palikušos karavīrus nav iespējams, jo apšaužu dēļ smago tehniku uz termināli nevar nogādāt. 

Jau 22. janvārī Lisenko atzina, ka termināļa drupās varētu būt palikuši iesprostoti Ukrainas karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!