Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama otrdien apstiprināja Sīrijā sagūstītās " Islāma valsts" ķīlnieces Keilas Džīnas Milleres nāvi un solīja atrast vaininiekus.

"Vienalga, cik ilgi tas prasīs, ASV atradīs un tiesās teroristus, kas atbildīgi par Keilas sagūstīšanu un nāvi," paziņojis Obama.

26 gadus vecā palīdzības organizāciju darbiniece no Arizonas tika sagūstīta 2013.gadā Alepo.

"Islāma valsts" pagājušajā nedēļā paziņoja, ka viņa nogalināta Jordānijas aviācijas uzlidojumā Rakas pilsētai - kaujinieku pašpasludinātajā galvaspilsētā Sīrijā.

Baltais nams vēsta, ka nedēļas nogalē "Islāma valsts" nosūtījusi Milleres ģimenei "privātu ziņu" ar papildus informāciju, kuras autentiskumu pārbaudījuši specdienesti. Tas ļāvis apstiprināt gūsteknes nāvi.

Milleres vecāki otrdien pauda dziļas sēras par meitas nāvi, bet norādīja, ka lepojas ar viņu un viņas veikto palīdzības darbu.

"Mēs ļoti lepojamies ar to, kāds cilvēks bija Keila un ar to, ko viņa darīja esot šeit, ar mums. Viņas dzīvei bija jēga un mēs katru dienu godāsim viņas mantojumu."

"Mūsu sirdis lūzt, zaudējot vienīgo meitu, bet mēs turpināsim dzīvot mierā, cieņā un mīlestībā pret viņu."

Daļēji rediģētā vēstulē no gūsta 2014.gada sākumā Millere bija rakstījusi, ka sagūstītāji viņai nedara "pilnīgi nekā ļauna", bet viņa ir norūpējusies par nastu, ko tas uzvēlis viņas ģimenei.

"Vien iedomājoties par jums, man jāizplūst asarās," viņa rakstīja vēstulē, kuru ģimene publiskojusi. "Ja es vispār esmu kaut kādā veidā cietusi visā šajā notikumā, tad tikai apzinoties, cik daudz ciešanu tas jums visiem sagādā."

Viņa sapņoja par ģimenes pārgājieniem un tikšanos lidostā, ja viņu atbrīvotu.

"Man jūs visu pietrūkst tā it kā mēs būtu šķirti desmit gadu."

Obama uzteica Milleres palīdzības darbu gan mājās, gan Tuvajos Austrumos un citur.

"Keila veltīja savu dzīvi palīdzot citiem gan mājās, gan citur pasaulē. Preskotā, Arizonā viņa strādāja kā brīvprātīgā sieviešu patversmē un HIV/AIDS klīnikā."

Sekojot savam aicinājumam, viņa strādājusi humānās palīdzības organizācijās Indijā, Izraēlā un palestīniešu teritorijās. Visbeidzot viņa nonāca Turcijā, kur viņa sniedza atbalstu Sīrijas bēgļiem, kas bija pametuši mājas kara dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!