Foto: AFP/Scanpix
Turcijas prezidents Redžeps Tajjips Erdogans Kubai prasījis atļauju būvēt tajā mošeju, ziņo "Sky News".

Viņš paziņojis, ka tic tam, ka Amerikas kontinentu pirmie sasniedza musulmaņi, un mošeja tiktu celta viņu godināšanai.

Jau pagājušā gada nogalē Latīņamerikas musulmaņu kopienu līderu tikšanās laikā Stambulā Erdogans paziņoja, ka musulmaņi Ameriku sasnieguši 12. gadsimtā jeb vēl pirms Kolumba, kurš kāju otrā Atlantijas okeāna krastā spēra vien 1492. gadā.

Erdogana paziņojums par to, ka musulmaņi Ameriku sasniedzis pirms kristiešiem balstīts Kolumba piezīmēs. Viņš savā dienasgrāmatā rakstījis, ka kāda kalna galā ir "mošejai līdzīgs veidojums". Daudzi vēsturnieki gan uzskata, ka Kolumba aprakstītais veidojums bijis dabas radīta klints vai kas tamlīdzīgs.

Tiekoties ar Kubas prezidentu Raulu Kastro, Erdogans ne tikai izteicis piedāvājumu būvēt šādu mošeju, bet pat piedāvājis konkrētu mošejas dizainu. Tā būtu Bosfora šauruma krastā stāvošās Ortakojas mošejas (attēlā) līdziniece. "Es piedāvāju visu informāciju, projekta aprakstu un Ortakojas mošejas vizualizācijas," viņš atklāja medijiem.

Erdogans arī paskaidroja, ka ēkas celtniecību Turcija ir gatava veikt pati bez citu palīdzības, ja vien Kuba šim projektam dos piekrišanu. Līdzīgam projektam Kuba jau ir piekritusi pēc Saūda Arābijas piedāvājuma, un Turcijas prezidents cer, ka viņa piedāvātajai mošejai tiks atvēlēta vieta kādā citā Kubas malā.

Pagaidām gan nav zināms, kādu atbildi sniegusi Kuba. Karību jūras valstī, kurā mīt 11 miljoni iedzīvotāju, lielākā daļa ir katoļticīgie, un tikai daži tūkstoši musulmaņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!