Foto: Reuters/Scanpix

ANO Drošības padome svētdien nākusi klajā ar rezolūciju, kurā nosodījusi šiītu grupējuma "Ansar Allah" veikto apvērsumu Jemenā.

Rezolūcijā pieprasīts izbeigt vardarbību un visām pusēm aktīvi iesaistīties ANO organizētās sarunās.

Padome rezolūciju apstiprināja ārkārtas sanāksmē, kas tika sasaukta, reaģējot uz Jemenas parlamenta padzīšanu un pagaidu konstitūcijas izsludināšanu, ko pirms nepilnām divām nedēļām veica grupējums "Ansar Allah".

Drošības padome rezolūcijā "stingri nosodījusi" grupējuma rīcību un pieļauto vardarbību. Padome pieprasījusi "Ansar Allah" nekavējoties atvilkt savus spēkus no valsts iestādēm, kā arī atbrīvot no mājas aresta prezidentu Abdrabuhu Mansuru Hadi un citus valdības pārstāvjus.

Tāpat rezolūcijā pieprasīts, lai dumpinieki, neizvirzot nekādus nosacījumus, "labprātīgi iesaistās ANO vadītās sarunās" un atturētos no darbībām, kas varētu turpmāk graut drošību un politisko stabilitāti valstī.

"Drošības padome aicina visas puses, īpaši "Ansar Allah", veicināt iesaistošas, ANO organizētas sarunas, lai turpinātu politisko pāreju un vienotos par konsensu," teikts rezolūcijā.

Padome arī izteikusi bažas par iespējamo "Al Qaeda" atdzimšanu reģionā saistībā ar politisko nestabilitāti.

Jordānija, kas kopā ar Lielbritāniju iniciēja šo rezolūciju, brīdinājusi, ka notikumi Jemenā radījuši "masīvu politisko un drošības vakuumu".

"Mēs bažījamies, ka gadījumā, ja šī situācija turpināsies bez starptautiskās sabiedrības un Drošības padomes iesaistīšanās, tā novedīs pie ļoti nelabvēlīga iznākuma ne tikai vietējā mērogā Jemenā, bet visā reģionā," teikts rezolūcijā.

Šiītu grupējuma veiktais apvērsums izraisījis sunnītu masu protestus vairākos Jemenas apgabalos.

Tas arī raisījis starptautisku satraukumu par starpkopienu konflikta saasināšanos, un vairākas rietumvalstis slēgušas savas vēstniecības Jemenā. Par savas vēstniecības slēgšanu pirmdien paziņoja arī Turcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!