Foto: Reuters/Scanpix

Irākas kurdu politiķi pauduši satraukumu, ka Irākas pilsētās sastapto Irānas militārpersonu skaits varētu būt 30 000, kas ir pārāk daudz, lai tie būtu tikai militārie eksperti un padomnieki, ziņo "Al Jazeera".

Kurdu pārstāvis un Irākas parlamenta Drošības un aizsardzības komitejas vadītājs Šakavans Abdulahs apsūdz Irānu 30 000 militārpersonu iesūtīšanā Irākā teroristu organizācijas "Islāma valsts" (IS) apkarošanai.

Viņš norāda, ka šis skaits ir pārāk liels, lai tie būtu tikai militārie padomnieki, un irāņu spēki cīnoties zem Mobilizēto tautas spēku (MTS) karogiem. MTS oficiāli ir Irākas šiītu kaujinieku grupējumi, kuros ir līdz 100 000 karotāju.

Irāna par spīti arī agrāk izteiktām ASV bažām vairākkārt noliegusi karaspēka iesūtīšanu Irākas teritorijā. Pērn augustā Irāna tika apsūdzēta simtiem karavīru iesūtīšanā valstī Džalavlas pilsētas atgūšanai no IS, bet decembrī tās iznīcinātājs F-4 uzbruka IS pozīcijām valsts centrālajā Didžalas provincē.

Irākas šiītu kaujinieki, kuru vidū varētu būt arī liels skaits irāņu, jau līdz šim apsūdzēti uzbrukumiem sunnītu civiliedzīvotājiem un viņu īpašumiem pēc tam, kad no teritorijām padzīta IS. Tas savukārt licis daudziem Irākas sunnītiem, kuri Irākas ziemeļos ir izteiktā vairākumā, pieslieties IS spēkiem, nevis Irākas centrālajai varai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!