Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas karavīri, kuri valsts austrumos cīnās pret Krievijas algotņiem un karavīriem, aizstāv ne tikai savu dzimteni, bet arī Eiropu, ceturtdien uzstājoties Kijevā Ukrainas parlamentā, sacījis Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis.

"Šodien, kad Ukrainas dēli tiek nogalināti Austrumukrainā, aizstāvot savu neatkarību, viņi aizstāv arī Eiropu. Viņi aizstāv to no impēriskās domāšanas atgriešanās, no lēmumiem, kas apdraud visu Eiropu," sacījis prezidents.

Komorovskis, kura valsts ir viena no dedzīgākajām Ukrainas atbalstītājām Eiropas Savienībā (ES), nosodīja "Krievijas agresiju", to dēvējot par mēģinājumu "apturēt Ukrainas demokrātisko attīstību".

"Rietumu pasaulei ir jāsaprot, ka tā būs droša tikai tad, kad Ukraina ir droša," uzsvēris prezidents.

"Ukrainai durvīm uz Rietumu pasauli un konkrēti uz ES ir jābūt atvērtām," norādījis Komorovskis.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12.februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevei, bet šobrīd Krievijas bruņotie spēki jau tiek koncentrēti pie Mariupoles.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!