Foto: AFP/Scanpix
Kazahstānā notiek prezidenta vēlēšanas, kas, visdrīzāk, līdzšinējā prezidenta Nursultana Nazarbajeva 26 gadus ilgo valdīšanas laiku pagarinās par vēl pieciem gadiem.

Nazarbajevs solījis risināt ekonomiskās problēmas, kuras izraisījušas Krievijas finansiālās nedienas un naftas cenu krišanās.

Par prezidenta krēslu cīnās vēl divi pretendenti - Turguns Sizdikovs un Abelgazi Kusainovs, bet sabiedrības domas aptaujas liecina, ka daudzi vēlētāji par viņiem nav nemaz dzirdējuši. EDSO novērotāji priekšvēlēšanu kampaņu jau atzinuši par neobjektīvu.

Prezidenta vēlēšanām vajadzētu notikt 2016.gadā. Pēc analītiķu novērtējuma pirmstermiņa vēlēšanas varētu nozīmēt vai nu pēc vēlēšanām gaidāmas sāpīgas ekonomiskas reformas, vai arī tas ir mēģinājums apturēt minējumus par iespējama Nazarbajeva pēcteča izraudzīšanos.

74 gadus vecais līderis Kazahstānu vada kopš 1989.gada. Līdz PSRS sabrukumam 1991.gadā viņš bija Kazahstānas Komunistiskās partijas centrālkomitejas pirmais sekretārs, pēc tam prezidents.

Saskaņā ar Kazahstānas konstitūciju vienu un to pašu cilvēku nevar ievēlēt par prezidentu vairāk kā divus pilnvaru termiņus pēc kārtas, bet šis ierobežojums neattiecas uz Kazahstānas pirmo prezidentu Nazarbajevu.

Pēdējo reizi prezidenta vēlēšanas notika 2011.gadā, kad Nazarbajevs saņēmu 95% balsu. Starptautiskie novērotāji gan vēlēšanas atzina par negodīgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!