Grupējuma "Islāma valsts" (IS) kaujinieki sagrābuši pasaules mantojuma sarakstā iekļautās Sīrijas pilsētas Palmīras ziemeļu daļu, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Pēc kaujām ar Bašara al Asada valdības spēkiem islāmisti sagrābuši aptuveni trešo daļu kulturāli nozīmīgās Homsas provinces pilsētas, ziņo aktīvistu organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Pirms tam nedēļas nogalē Sīrijas armijas spēkiem pilsētas nonākšanu džihādistu rokās izdevās novērst.

Palmīra, saskaņā ar UNESCO datiem, ir viena no ievērojamākajām senās pasaules pilsētām. Tajā saglabājušies nozīmīgi arhitektūras pieminekļi, piemēram, kolonnu ieskauta iela, lielas sabiedriskās ēkas un kapenes.

Palmīras vēsture sākas pirmajā un otrajā mūsu ēras gadsimtā. Grieķu-romiešu arhitektūra te sajaukusies ar vietējām tradīcijām un Persijas ietekmi.

Pastāv bažas, ka IS kaujinieki, kuri ir slaveni ar savu neiecietību pret seno kultūru mantojumu, pilsētu varētu izpostīt. Aprīlī IS publicēja iespaidīgu video, kurā redzams, kā Irākā tiek uzspridzināta senā Nimrūdas pilsēta.

Grupējuma pašpasludinātā kalifāta teritorijā Irākas ziemeļos un Sīrijā jau ilgstoši tiek iznīcinātas kultūrvēsturiskas vietas un pieminekļi, kā arī dažādu konfesiju dievnami, kuri neatbilst viņu sludinātajai ideoloģijai.

Aprīļa sākumā publicēts arī video, kurā tik iznīcinātas citas vēsturiskas pilsētas - Hatras - drupas. Tāpat iznīcinātas arī vairākas lielākas Mosulas bibliotēkas, kā arī sadedzināts vairums tajā esošo grāmatu.

Vēstīts, ka radikālais sunnītu grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā.

Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, pērn straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas. Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!