No kara plosītās Sīrijas pienākušas ziņas, ka bruņotie nemiernieki ieņēmuši pēdējo nozīmīgo armijas bāzi ziemeļrietumu provincē Idlibā, kas ir kārtējais trieciens prezidentam Bašaram al Asadam, vēsta raidsabiedrība BBC.

Valdības spēki Mastoumas bāzi pametuši pēc vairākas dienas ilgušām kaujām, informē Londonā bāzētā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Uzbrukumu valdības spēkiem Idlibā veic islāmistu nemiernieku koalīcija, kurā ietilpst ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra Front". Tikmēr "Islāma valsts" (IS) kaujinieki atkal apdraudot seno Palmīras pilsētu, kuru valdības spēkiem nedēļas nogalē izdevās nosargāt.

Sīrijas valsts mediji netieši atzinuši Mastoumas bāzes zaudēšanu, paziņojot, ka armija ir devusi smagu triecienu "teroristu formācijām", kas iefiltrējušās nometnē.

Valdības spēki atkāpušies uz Arīhu - vienu no pēdējām Idlibas provinces pilsētiņām, ko kontrolē valdība, norāda "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Bāzes sagrābšana nostiprina nemiernieku kontroli pār Idlibu. Martā nemiernieki jau ieņēma provinces galvaspilsētu Idlibu, bet aprīlī Žisr eš Šugūru – pēdējo lielo provinces pilsētu, ko vēl pārvaldīja Asada spēki.

Uzvaras provincē ļauj nemierniekiem pietuvoties Vidusjūras piekrastes provincei Latākijai, kas ir Asada režīma atbalstītāju "cietoksnis". Režīma spēki piedzīvo uzbrukumus arī no dienvidiem, kur zaudēts galvenais robežpārejas punkts uz Jordāniju.

Domājams, ka nemierniekus atbalsta Turcija, Katara un Saūda Arābija, norāda BBC. Savukārt Damaskai palīdz Irāna.

Sīrijas pilsoņu karš turpinās kopš 2011. gada pavasara. Tas sākās kā miermīlīgas demonstrācijas pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Vairāk nekā 200 000 cilvēku karā ir gājuši bojā, bet 11 miljoni pametušu savas mājas.

Sarežģījumus un Rietumu bažas izraisa fakts, ka nemiernieku rindās lielu ietekmi ir guvuši radikālie islāmistu kaujinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!