Foto: AP/Scanpix

Taizemes konsulātu Turcijas lielākajā pilsētā Stambulā ceturtdien izdemolēja apmēram 100 protestētāju, šādi paužot neapmierinātību ar to, ka Taizeme deportējusi uz Ķīnu vairāk nekā 100 uiguru patvēruma meklētāju.

Protestētāji ar uiguru karogiem sapulcējās pie konsulāta ēkas, norāva Taizemes karogu un apmētāja ar akmeņiem ēku, izsitot tai logu stiklus. Tas viņi iekļuva konsulāta telpās un ielauzās kabinetos, kur sabojāja mēbeles un gleznas un izmētāja dokumentus. Nav ziņu, ka incidentā kāds būtu cietis.

Policija atļāva protestētājiem lūgt Allāhu pie izdemolētā konsulāta, bet pēc tam deviņus no viņiem aizturēja.

Taizeme ceturtdien paziņoja, ka ir izraidījusi uz Ķīnu 109 nelegālus uiguru imigrantus, kas kopš pērnā gada marta bija aizturēti Taizemē.

Uiguru patvēruma meklētāji Taizemes policijai bija uzdevušies par turkiem. Viņi tika aizturēti, līdz Taizemes varas iestādes noskaidroja viņu pilsonību. Uiguri ir tjurku tauta, kuru valoda ir radniecīga turku valodai.

Taizemes valdības preses sekretārs Veračons Sukhondapatipaks ceturtdien paziņoja, ka 109 uiguri trešdien ir deportēti uz Ķīnu pēc tam, kad bija atrasti "nepārprotami pierādījumi, ka viņi ir Ķīnas pilsoņi".

Viņš arī pastāstīja, ka 172 uiguru grupa jūnija beigās tika repatriēta uz Turciju.

Sjiņdzjanas Uiguru autonomais rajons Ķīnas rietumos ir dzimtene uiguriem , kas ir tjurku tauta un kuru vairākums ir musulmaņi. Pēdējās desmitgadēs Sjiņdzjanā ir ieceļojuši daudzi etniskie ķīnieši (haņi). Uiguru separātisti gadiem ilgi cīnās pret Ķīnas varu Sjiņdzjanā, kur pagājušajā gadā uzbrukumos un sadursmēs starp vietējiem un policiju gāja boja vismaz 200 cilvēki.

Uiguru tiesību organizācijas uzskata, ka Ķīna pārspīlē separātisma un terorisma draudus, lai attaisnotu reliģisku un kultūras ierobežojumu noteikšanu pret uiguriem.

Ķīnas spiediena dēļ vairākas valstis, tostarp Kambodža, Malaizija un Pakistāna, pēdējos gados ir piespiedu kārtā nosūtījušas uigurus atpakaļ uz Ķīnu. Taizemē pagaidām ir aizturēti ap 50 uiguru, kuru pilsonība vēl nav noskaidrota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!