Kamēr Krievija noliedz, ka tās karavīri atrastos Ukrainā, un datus par miera laikā notikušās operācijās kritušajiem prezidents Vladimirs Putins ir pasludinājis par valsts noslēpumu, cienījams Krievijas medijs nejauši publicējis informāciju par Austrumukrainā bojāgājušo karavīru skaitu, raksta žurnāla "Forbes" apskatnieks Pauls Roderiks Gregorijs.

Krievijas medijs "Business Life" ("Delovaja Žizņ"), kurš raksta par tirgus un finanšu lietām, publicējis rakstu ar nosaukumu "Algu paaugstināšana karavīriem 2015. gadā".

Šķietami parastajā rakstā atklājusies sensacionāla informācija – dati par konfliktā Ukrainas austrumos bojāgājušajiem un ievainotajiem Krievijas karavīriem. Materiāls no vietnes ļoti ātri atkal izņemts, tomēr raksta arhivēto versiju paspējis nokopēt Ukrainas žurnāls "Novij region".

Rakstā minēts, ka Krievijas valdība apstiprinājusi trīs miljonu rubļu (aptuveni 38 000 eiro) lielas kompensācijas Ukrainas konfliktā kritušo ģimenēm, un 1,5 miljonus rubļu (aptuveni 19 000 eiro) smagi ievainotajiem karavīriem. Par katru dienu konflikta zonā "kaujiniekiem" paredzēti 1800 rubļi (23 eiro).

"Kopā, uz 2015. gada 1. februāri, naudas kompensācijas jau izmaksātas vairāk nekā 2000 kritušo karavīru ģimenēm un 3200 karavīriem, kuri guvuši smagus ievainojumus un ir atzīti par invalīdiem," teikts kopētajā raksta versijā.

Gregorijs norāda, ka Kremlis saglabāto raksta versiju noteikti nosauks pat viltojumu, tomēr tas apstiprina to, kas ir acīmredzams – Ukrainā ir Krievijas karavīri, kuri tiek apgādāti ar smago bruņojumu no Krievijas. Tādās sīvās kaujās kā par Doņeckas lidostu vai Debaļcevi smagus zaudējumus cieta abas karojošās puses, norāda autors.

Domnīcas "Chatham House" Krievijas un Eirāzijas programmas vadītājs Džeimss Niksijs laikrakstam "The Inependent" komentē, ka informācijas noplūde ir tikai kārtējā "nagla zārkā", kas pierāda jau zināmo Krievijas militāro iesaisti Ukrainā.

Arī viņš uzskata, ka Kremlis rakstu nosauks par viltojumu un "Rietumu propagandu", kā tas jau ir bijis ar virkni citu liecību – karavīru žetoniem, Krievijas pasēm, satelīta attēliem, gūstekņu liecībām un citiem pierādījumiem.

Jāpiebilst, ka nogalinātā Krievijas opozicionāra Borisa Ņemcova ziņojumā tika gūts apstiprinājums tikai par vismaz 220 Ukrainā kritušiem Krievijas karavīriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!