Foto: LETA

Krievijas iebrukšana Baltijas valstīs ir maz ticama, norādījuši raidorganizācijas "Deutsche Welle" aptaujātie eksperti.

Viņi uzsvēruši, ka Baltijas valstis ir pietiekami aizsargātas un iespējamo Krievijas darbību pret Baltijas valstīm varētu nodēvēt par provokācijām.

Stokholmas Starptautiskā miera izpētes institūta Bruņoto konfliktu un konfliktu vadības programmas vadītājs Nīls Melvins skaidrojis, ka atšķirībā no Ukrainas, kur 2014.gada aprīlī konflikts sākās valsts austrumu reģionos, Baltijas valstīm ir spēcīgas un labi organizētas valsts un drošības aģentūras. Nozīmīga viņam šķiet arī aktīva pilsoniskā sabiedrība, kura spēj pretoties "hibrīdkonfliktiem" un "mediju karam". Arī NATO apņemšanās aizsargāt Baltijas valstis konflikta gadījumā kavē Krievijas uzbrukumu.

Tajā pašā laikā eksperts uzskata, ka vajadzētu uzlabot Krievijas un NATO komunikāciju, lai nenotiktu nejauša situācijas saasināšanās. "Pret Krieviju vērsta rīcība vai Krievijas uztverta rīcība pret to vienā reģionā varētu izraisīt pretreakciju citā. Risks ir, piemēram, ka Krievijas un NATO lidmašīnu saskriešanās vai militāra sadursme starp Krievijas un ASV spēkiem Sīrijā varētu novest pie Krievijas "atriebības" Baltijas valstīs," stāstījis eksperts.

Londonas Ekonomikas skolas profesors starptautiskajās attiecībās Aivers B. Noimans norādījis, ka Krievija izmanto maldināšanu, kas ir vājas valsts ierocis. "Šī taktika vislabāk strādā tad, kad ir jauna, tāpēc jebkurš uzbrukums Baltijas valstīm tagad droši vien būtu variācijas par Putina jau iesākto tēmu," stāstījis eksperts, norādot, ka Krievija nevar atļauties uzbrukt no visa spēka, tāpēc sagaidāms, ka tās darbības varētu būt zemas intensitātes.

Arī "Rand Corporation" Krievijas un Eirāzijas centra vadītāja Olga Olikera uzskata, ka tuvākajā laikā militārs iebrukums Baltijas valstīs ir maz ticams. "Tas gan nenozīmē, kas tas ir neiespējams," teikusi pētniece, norādot, ka arī iebrukumu Ukrainā neviens nebija gaidījis.

Krievija Baltijā varētu veikt dažāda veida diversijas, galvenokārt, lai "pārbaudītu vidi", bet tā nav militāra darbība. Turklāt Baltija var pretoties, padarot sevi mazāk ievainojamu dažādās provokācijās.

"Deutsche Welle" ekspertu aptauju veicis, ņemot vērā nedēļas sākumā žurnālā "Foreign Policy" rakstīto, ka Pentagons gatavo jaunus plānus iespējamam konfliktam ar Krieviju Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!