Foto: RIA Novosti/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) flotes misija, kas izveidota ar mērķi apkarot cilvēku kontrabandu Vidusjūrā, ir gatava šaut uz kontrabandistu kuģiem, piektdien intervijā laikrakstam "Corriere della Sera" atzina misijas komandieris Itālijas kontradmirālis Enriko Kredendīno.

Jūnijā izveidotā misija EUNAVFOR MED šomēnes uzsāka operāciju fāzi. Tās uzdevums ir jūrā pārtvert, pārmeklēt, konfiscēt un iznīcināt kuģus un laivas, kas tiek izmantotas cilvēku kontrabandā.

Laikraksts Kredendīno uzdeva jautājumu, vai misija ir gatava atklāt uguni.

"Protams," viņš atbildēja. "Misija var pieprasīt pielietot spēku, tomēr tikai tad, ja imigranti nav apdraudēti."

Misija līdz šim iznīcinājusi 20 koka kuģus, kurus izmantojuši kontrabandisti, sacīja Kredendīno. Kontrabandisti līdz ar to pakļauti lielam spiedienam, jo Lībijā nav tādu kuģu būves jaudu, lai iznīcinātos kuģus varētu ātri aizstāt.

Kontrabandisti savus pakalpojumus piedāvā sociālajā tīklā "Facebook" "gluži kā ceļojumu aģentūra", pieprasot 380 000 eiro par braucienu koka kuģī un 67 000 eiro - piepūšamajā laivā, sacīja admirālis.

Ienākumi, atmazgāti Londonā, Ņujorkā un Zviedrijā, dažkārt nonāk "Islāma valsts" džihādistu rokās, kaut arī lielākā daļa kontrabandistu grupējumu bāzējas Tripolitānijā, Lībijas rietumos, kuru neviens grupējums nekontrolē.

ES operācija "ārstēs simptomus, nevis iemeslus", kamēr vien Āfrikas un Tuvo Austrumu valstīs būs "bads, karš un analfabētisms", brīdināja Kredendīno.

Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, kopumā ieradušies jau vairāk nekā 680 000 nelegālo imigrantu.

Viņu lielākā daļa necenšas palikt Itālijā vai Grieķijā - pirmajās Eiropas Savienības valstīs, kuras viņi sasniedz -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!