Foto: AFP/Scanpix

Lietuva Eiropas Savienības (ES) patvēruma meklētāju pārvietošanas plāna ietvaros vēlētos uzņemt cilvēkus ar augstāko un profesionālo izglītību, un gribētu, lai viņi ierastos ar savām ģimenēm, pirmdien paziņoja Lietuvas iekšlietu viceministrs Elvins Jankevičs.

Lietuva izvēlētos uzņemt Irākas pilsoņus no Turcijas un Sīrijas pilsoņus no Grieķijas un Itālijas, viņš norādīja.

Jankevičs arī atklāja, ka pirmie patvēruma meklētāji Lietuvā šogad varētu vēl neierasties, bet tas varētu notikt nākamā gada sākumā. "Itālija un Grieķija vēl nav iesniegušas mums sarakstus, tādēļ pārvietošana notiks šogad vai nākamā gada sākumā, tomēr tas nav atkarīgs no mums," viceministrs teica žurnālistiem Viļņā.

Viņš norādīja, ka Itālijai un Grieķijai ir grūtības reģistrēt migrantus, kas ierodas, un organizēt viņu pārvietošanu. "Šodien mēs apspriedām tikai vienu kritēriju - mums ir jāuzņem 70 personas no trešajām valstīm, kas atrodas kaimiņos Sīrijai. Tādēļ mēs izvēlējāmies Turciju, un izvēlējāmies Irākas iedzīvotājus," viņš piebilda.

Lietuva tuvāko dienu laikā iesniegs Eiropas Komisijai (EK) savas prioritātes attiecībā uz patvēruma meklētājiem.

"Mēs esam iesnieguši mūsu vēlmes attiecībā uz pārvietošanu no no ES, ne no trešajām valstīm (...) no Itālijas un Grieķijas - tie ir Sīrijas iedzīvotāji, ģimenes, augstākā izglītība, profesionālā izglītība, jebkura ES valoda, krievu valoda," klāstīja Jankevičs.

Viņš paziņoja, ka Lietuva ir gatava uzņemt gan kristiešus, gan musulmaņus.

ES plāna ietvaros Lietuva divu gadu laikā uzņems 1105 patvēruma meklētājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!