Foto: AP/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans brīdinājis, ka Sīrijas ziemeļos, kur kurdu bruņotie formējumi atkarojuši plašas teritorijas džihādistu grupējumam "Islāma valsts", Turcija darbosies patstāvīgi.

Turcija šonedēļ apstiprināja, ka tā Sīrijā ir uzbrukusi Sīrijas kurdu Tautas Aizstāvēšanas vienību (YPG) karotājiem.

YPG paziņojušas, ka tās kopš svētdienas Eifratas upes austrumu krasta apvidū katru dienu pakļautas Turcijas armijas uzbrukumiem.

Apvidu līdz pagājušajam gadam kontrolēja "Islāma valsts", tomēr kurdu formējumi ar ASV vadītās koalīcijas gaisa spēku atbalstu ekstrēmistu grupējumu no tā padzina.

Turciju, kur arī mīt liela kurdu minoritāte, Sīrijas kurdu militārie panākumi satraukuši.

"Mums kā Turcijai atļauja ne no viena nav vajadzīga," sacīja Erdogans, šādi, kā šķiet, paužot brīdinājumu gan kurdiem, gan ASV.

"Mēs darīsim visu, kas jādara," viņš sacīja raidorganizācijai "Kanal 24". Turcija savas robežas aizsargās, viņš uzsvēra.

YPG ir saistītas ar Turcijā aizliegto Kurdistānas Strādnieku partiju (PKK).

Turcija brīdinājusi YPG, lai tās neturpina uzbrukumu Sīrijā Eifratas upes rietumu krastā.

Aptuveni 90 kilometru joslu līdzās Turcijas robežai uz rietumiem no Eifratas šobrīd kontrolē "Islāma valsts", un YPG iepriekš norādīja, ka grasās ar laiku virzīties arī tālāk šajās teritorijās.

Pagaidām YPG nav likušas manīt, ka grasītos šķērsot Eifratu.

Kurdu kontrolē atrodas arī Afrīnas apvidus tālākajā Sīrijas ziemeļrietumu stūrī, un kurdu spēki vēlētos to apvienot ar pārējām to kontrolē Sīrijā esošajām teritorijām. Turcija šiem plāniem iebilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!