Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānija tērēs 10 miljonus sterliņu mārciņu (14 miljoni eiro), lai pārveidotu gaisa spēku lidmašīnu par premjerministra Deivida Kamerona oficiālo lidmašīnu, ceturtdien pavēstīja premjera birojs.

Valdība norāda, ka šāda lidmašīna, kas būtu līdzīga kā ASV prezidentu izmantotajai "Air Force One", ilgtermiņā ļaus ietaupīt naudu. Ar šo lidmašīnu varētu tikt pārvadāti arī karaliskās ģimenes locekļi un valdības ministri.

Šiem nolūkiem tiks pārveidota karalisko gaisa spēku lidmašīna "A330 Voyager", kas šobrīd tiek izmantota, lai gaisā ar degvielu uzpildītu militārās lidmašīnas.

Lidmašīnā tiks izvietotas 60 biznesa klases sēdvietas no kopumā esošajām 160 sēdvietām, kā arī būs drošas komunikācijas iespējas.

Lai arī lidmašīnas pārveidošana izmaksās 10 miljonu mārciņu, tā ļaus nodokļu maksātājiem gadā ietaupīt 775 tūkstošus mārciņu (1,106 miljardi eiro), norādīja premjerministra birojs.

Kamerona pārstāve atklāja, ka lidmašīna tiks nodota premjerministra lietošanā, "cik ātri vien iespējams", un ir paredzēts, ka tā kalpos 20 gadus.

"Mēs meklējām iespējas, lai labāk izmantotu karalisko gaisa spēku floti, pārvadājot augstākā ranga ministrus un attiecīgi ļaut ietaupīt nodokļu maksātāju naudu," sacīja valdības pārstāvis.

"Mēs esam nolemuši pielāgot vienu no mūsu esošajām "Voyager" lidmašīnām, lai papildu tās pamata lomai - [degvielas] uzpildei gaisā, tā varētu arī pārvadāt ministrus, un tā būtu pieejama izmantošanai arī karaliskajai ģimenei," viņš piebilda.

Arī pēc pielāgošanas lidmašīna varēs tikt izmantota degvielas uzpildes misijās. Lidmašīnu nav arī paredzēts pārkrāsot.

Pretēji daudzu citu valstu līderiem, kuri izmanto oficiālas valdības lidmašīnas, britu premjerministri, dodoties vizītēs, izmanto čārterreisus vai gaisa spēku lidmašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!