Irāka ceturtdien paziņoja, ka pēc desmit gadu piespiedu pārtraukuma atkal atver Bagdādes starptautisko lidostu, taču šim notikumam ir simboliska nozīme, jo tuvākajā nākotnē ANO negatavojas atcelt sankcijas.
Oficiālās ceremonijas kulminācijas brīdis bija, kad nacionālās aviosabiedrības "Iraq Airways" lidmašīna ar pasažieriem no Irākas rietumiem nolaidās tukšajā Sadama starptautiskajā lidostā.

Irākas amatpersonas izvadāja reportierus pa labiekārtoto pasažieru terminālu un beznodokļu veikaliem.

Civilā gaisa satiksme lidostā tika pārtraukta pēc starptautisko sankciju sākšanas pret Irāku dažas dienas pēc tam, kad prezidents Sadams Huseins nosūtīja savus spēkus uz Kuveitu 1990.gada augustā.

Irāka uzskata, ka nav nevienas ANO Drošības padomes rezolūcijas, kas nosaka 1991.gada Persijas līča kara pamieru, kuras aizliegtu Bagdādei starptautiskos civilās aviācijas lidojumus.

"Nav neviena [ANO] lēmuma par lidojumu aizliegšanu uz Irāku vai no tās. Tas ir amerikāņu, britu un cionistu lēmums," transporta ministrs Ahmeds Murtada Ahmeds Halils sacīja reportieriem lidostā, piebilstot, ka vairākas aviokompānijas no "draudzīgām" valstīm esot izteikušas vēlēšanos veikt lidojumus uz Irāku.

ANO sankciju pret Irāku komiteja uzskata, ka civilie lidojumi uz Irāku un no tās ir ekonomisko resursu izmantošana, un varētu radīt robu sankciju režīmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!