Foto: Reuters/Scanpix

Jemenas otrās lielākās pilsētas Adenas gubernators svētdien tika nogalināts bumbas sprādzienā, par kuru atbildību uzņēmās džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts").

Automobilī ievietotais spridzeklis eksplodēja netālu no gubernatora Džaafara Saada autokorteža Adenas Tavahi rajonā, nogalinot viņu un astoņus miesassargus, paziņoja "Daesh" mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Apsardzes priekšnieks Adenā ģenerālis Mohameds Musads apstiprināja Saada nāvi un sacīja, ka sprādzienā gājuši bojā arī seši miesassargi.

Saads nesen tika iecelts par gubernatoru un bija tuvs Jemenas prezidentam Abdrabuham Mansuram Hadi, kurš novembrī atgriezās Adenā no Saūda Arābijas trimdas, kur bija pavadījis vairākus mēnešus šiītu nemiernieku hutiešu uzbrukumu dēļ.

Terorakts notika dienu pēc tam, kad Jemenu apmeklēja ANO sūtnis Ismails uld Šeihs Ahmeds un tikās ar Hadi, mēģinot panākt miera sarunu sākšanu starp valdību un hutiešiem.

Hadi lojālie spēki un Saūda Arābijas vadīta arābu valstu koalīcija kopš marta cīnās pret Irānas atbalstītajiem hutiešiem. Hutieši ir ieņēmuši Jemenas galvaspilsētu Sanu, un viņu virzīšanās uz dienvidiem lika valdībai bēgt uz Saūda Arābiju.

Cīņa starp valdībai lojālajiem spēkiem un hutiešiem ir radījusi haosu, kuru izmanto džihādistu grupējumi, lai gūtu panākumus galvenokārt dienvidu rajonos.

Adenas Tavahi rajons ir kļuvis zināms kā džihādistu slēpšanās vieta, starp kuriem ir arī teroristu tīkla "Al Qaeda" kaujinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!