Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) un Turcijas novembrī panāktā vienošanās nav daudz palīdzējusi mazināt migrantu pieplūdumu Eiropā, norādīts ceturtdien publiskotā ziņojumā.

Grieķijā no Turcijas decembrī katru dienu ir ieradušies apmēram četri tūkstoši cilvēku, vēstīts ES Padomē prezidējošās valsts Luksemburgas ziņojumā.

"Tas ir neliels samazinājums, ja to salīdzina ar lielajiem skaitļiem novembrī (5000 līdz 6000 dienā) Šis samazinājums tomēr var tikt izskaidrots ar citiem faktoriem," uzsvērts šajā ziņojumā, kas nonācis aģentūras AFP rīcībā.

Ziņojumā arī norādīts, ka darbojas tikai divi no 11 tā sauktajiem karstajiem punktiem jeb bēgļu reģistrācijas centriem, un ES patvēruma meklētāju plāna ietvaros no 160 tūkstošiem cilvēku līdz šim ir pārvietoti tikai apmēram 200 cilvēki.

Vācija decembra sākumā paziņoja, tās teritorijā ierodošos migrantu skaits ir samazinājeis slikto laikapstākļu dēļ.

ES 29. novembrī notikušajā bloka samitā ar Turciju solīja atsākt iestāšanās sarunas ar Ankaru, kā arī piešķirt trīs miljardus eiro, kas domāti, lai uzturētu Turcijā nokļuvušos 2,2 Sīrijas bēgļu. ES arī solīja atcelt vīzu režīmu Turcijas pilsoņiem.

Turcija savukārt apņēmās ierobežot migrantu pieplūdumu ES un apkarot cilvēku kontrabandistus.

ANO Starptautiskās migrācijas organizācijas dati liecina, ka ES šogad ir ieradušies gandrīz miljons bēgļu un migrantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!