Foto: Reuters/Scanpix

Dienu pēc tam, kad Irākas armija atguva savā kontrolē "Daesh" ("Islāma valsts") kaujinieku sagrābto Ramādī, otrdien pilsētā ar helikopteru nolaidies Irākas premjerministrs Haiders al Abadi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Abadi pēc Ramādī atgūšanas jau paziņoja, ka 2016. gadā "Daesh" grupējums Irākā tiks iznīcināts. Pēdējais trieciens džihādistiem būšot valsts otras lielākās pilsētas Mosulas
font-family:"Calibri",sans-serif;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:
Calibri;mso-fareast-theme-font:minor-latin;mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-ansi-language:LV;mso-fareast-language:EN-US;mso-bidi-language:AR-SA'>– atgūšana.

Premjers kauju sapostītajā Ramādī tiksies ar drošības amatpersonām un armijas komandieriem, norāda raidsabiedrība.

Vēstīts, ka pēc nedēļām ilgām cīņām Irākas armijai pirmdien izdevās atgūt islāmistu ieņemto Ramādī pilsētu. TV pārraidītajos kadros pirmdien rādīti karavīri, kas paceļ Irākas karogu virs valdības ēku kompleksa.

Armijas runasvīrs brigādes ģenerālis Jahja Rasuls paziņoja, ka Ramādī atbrīvošana ir "episka" uzvara.

Pārsvarā sunnītu apdzīvotā Ramādī atrodas aptuveni 90 kilometrus uz rietumiem no Bagdādes. "Daesh" kaujinieku rokās pilsēta krita 2015. gada maijā. Valdības spēkiem tas bija apkaunojošs zaudējums.

Pēdējās dienās valdības spēki cauri mīnētām ielām un ēkām sāka spiesties uz Ramādī centru, savā ceļā pārņemot vairākus pilsētas rajonus, līdz visbeidzot ieņēma valdības ēku kompleksu.

Irākas valdības spēki vēl nav paziņojuši datus, cik cilvēku gājuši bojā un cietuši kaujās.

Ramādī atgūšanas operācija sākās novembra pirmajās dienās.

Pilsētas atgūšana bijusi lēna galvenokārt tāpēc, ka valdība, lai izvairītos no sektu spriedzes, izvēlējusies te neiesaistīt šiītu brīvprātīgos kaujiniekus, kuri palīdzēja atgūt ziemeļu pilsētu Tikrītu, skaidro BBC.

Pēc Ramādī krišanas Irākas valdības nākamais mērķis varētu būt valsts otra lielākā pilsēta Mosula, kas kopš 2014. gada jūnija joprojām atrodas "Daesh" kaujinieku kontrolē. 1,5 miljonu apdzīvotā pilsēta ir lielākais "Daesh" pārvaldītais centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!