Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers sestdien aicinājis nīderlandiešus nebalsot pret Eiropas Savienības (ES) sadarbības līgumu ar Ukrainu, norādot, ka pretējā gadījumā "var tikt pavērtas durvis uz kontinentālu krīzi".

Trīs Nīderlandes eiroskeptiķu organizācijas izvērsa pilsonisko kampaņu, kuras laikā savākti vairāk nekā 300 000 parakstu, kas nepieciešami tiesiski nesaistoša referenduma ierosināšanai.

Eksperti norāda, ka 6. aprīlī paredzētais referendums domāts ne tik daudz, lai vērstos pret konkrēto līgumu ar Ukrainu, bet lai Nīderlandē uzkurinātu vispārējos eiroskeptiskos noskaņojumus.

Tomēr sestdien publicētajā intervijā ietekmīgajam laikrakstam NRC Junkers brīdinājis, ka gadījumā, ja nīderlandieši nobalsos pret ES un Ukrainas asociācijas līgumu, "var tikt pavērtas durvis uz kontinentālu krīzi".

"Nepārvērtīsim referendumu balsojumā par Eiropu," nīderlandiešus aicinājis EK prezidents, paužot cerību, ka nīderlandieši nenoraidīs līgumu tādu iemeslu dēļ, kam nav nekāda sakara ar Eiropas un Ukrainas attiecībām.

Junkers uzsvēris, ka negatīva balsojuma rezultātā visvairāk iegūs Krievija.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rute norādījis, ka likums spiež viņa valdību referendumu izsludināt, un ka pēc balsojuma kabinets izvērtēs, vai nepieciešams izdarīt kādas maiņas līdzšinējā politikā.

Lai gan referenduma iznākums nebūs tiesiski saistošs, balsojums, domājams, tiks uzmanīgi vērots, jo tas varētu liecināt par eiroskeptiķu pozīcijām pirms 2017. gadā gaidāmajām Nīderlandes parlamenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!