Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) nevar ļaut Grieķijai pēc tās izglābšanas no milzu parādu krīzes ieslīgt “haosā”, slēdzot Eiropas robežas bēgļiem, svētdien televīzijas intervijā sacīja Vācijas kanclere Angela Merkele.

"Vai jūs nopietni uzskatāt, ka visas eiro [zonas] valstis, kuras pagājušogad cīnījās, lai paturētu Grieķiju eiro zonā – un mēs bijām visstingrākā [valsts], var vienu gadu vēlāk ļaut Grieķijai savā ziņā ieslīgt haosā?” jautāja Merkele.

Vācijas kanclere kritizēja Austrijas un vairāku Balkānu valstu lēmumu ieviest robežkontroli vai noteikt dienas maksimumu migrantu pieplūdumam, radot sastrēgumu Grieķijā, kur turpina ierasties migrantu laivas no Turcijas.

"Notikušais ir tieši tas, no kā mēs baidījāmies, ka valsts tagad ir atstāta viena ar savām problēmām, un mēs to nevaram pieļaut,” sacīja Merkele garā intervijā par migrantu krīzi Vācijas sabiedriskajai raidkompānijai ARD.

Merkele, kas ilgi bija strīdējusies ar Grieķijas premjerministru Aleksi Cipru, pieprasot stingrus taupības pasākumus pret starptautiskiem aizdevumiem, sacīja, ka tagad viņa uztur ciešu kontaktu ar Cipru saistībā ar bēgļu pieplūdumu.

Grieķijā, kas kļuvusi par Eiropas tranzītvalsti simtiem tūkstošu migrantu, pieaug sašutums pēc tam, kad Austrija noteica vienas dienas maksimumu migrantu tranzītam un patvēruma pieteikumu izskatīšanai un četras Balkānu valstis Maķedonija, Serbija, Horvātija un Slovēnija padarīja stingrākus migrantu ierašanās nosacījumus.

Merkele uzstāja, ka migrantu pieplūdums jāsamazina, pastiprinot ES ārējās robežas, iesaistot NATO kuģus novērošanas misijā migrantu laivu no Turcijas apturēšanai, un ar ES un Turcijas vienošanos.

"Tomēr daudzi tam netic un saka: 'labi, kurš zina, vai tas strādās?'. Ja jūsu pieeja problēmai ir šāda, tas tas tiešām nestrādās,” sacīja Vācijas kanclere.

Runājot par Austrumeiropas valstīm, kas pastiprinājušas robežkontroli, Merkele sacīja: "Problēma ir tā, ka tās rīkojušās neatkarīgi un vienpusēji, bet tam nav nekāda labuma, ja nav iesaistīta viena valsts.”

"Grieķija vienkārši tika atstāta ārpusē. Robeža tika nodrošināta no Maķedonijas puses, bet neviens nerunāja ar Grieķiju par to, vai arī Grieķija grib nodrošināt savas robežas," piebilda Merkele.

Merkele sacīja, ka Vācijas atbildība ir "nevis atrisināt šo problēmu uz citas valsts rēķina, bet kopā ar citām valstīm”. “To mēs darījām eiro krīzē, un tas mums ir jādara bēgļu krīzē,” teica Vācijas kanclere.

Viņa uzstāja, ka saglabā optimismu plašākās bēgļu krīzes risināšanā. "Mans sasodīts pienākums un saistība ir darīt visu iespējamo, lai Eiropa atrastu vienotu ceļu,” sacīja Merkele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!