Otrdien Francijas varasiestādes turpinās nojaukt improvizēto nometni "Džungļi" ostas pilsētā Kalē, kur pulcējas simtiem migrantu, kas, šķērsojot Lamanšu, cer nokļūt Lielbritānijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pirmdien nojaukšanas komandas likvidēja vairāk nekā 100 būdas, kamēr policija ar asaru gāzi atvairīja migrantus, kuri darbiniekus apmētāja ar akmeņiem. Vismaz 12 improvizētie mitekļi sadursmju laikā tika aizdedzināti.

Spriedze atkal pieauga, kad aptuveni 150 migranti, no kuriem daļa bruņojušies ar nūjām un metāla stieņiem, izgāja uz šosejas un bloķēja ceļu uz ostu. Policija demonstrantus atspiedusi atpakaļ nometnē. Sadursmes turpinājušās arī naktī uz pirmdienu. Tumsas aizsegā daudzi migranti centušies iekļūt uz ostu braucošajās kravas automašīnās, novērojusi BBC korespondente.

Sadursmju laikā arestēti vismaz četri cilvēki, tostarp aktīvisti no Lielbritānijā bāzētās "Nav robežu" grupas, paziņojusi policija.

Varasiestādes vēlas, lai nometnes iemītnieki pārvācas uz blakus speciāli izveidotu konteineru māju nometni. Tomēr daudzi migranti to nevēlas, jo baidās, ka tad viņiem liks pieprasīt patvērumu Francijā un liegs ceļot tālāk uz Lielbritāniju.

Francijas amatpersonas lēš, ka pārvietošanas plāns skars aptuveni 1000 nometnes iemītniekus, bet palīdzības aģentūras norāda, ka nometnē dzīvojošo skaits ir daudz lielāks. Varasiestādes, kas nometnes likvidēšanu sauc par "humānu operāciju", norāda, ka tādas publiski nozīmīgās vietas kā skolas un lūgšanu vietas nometnē netiks aiztiktas.

Nometnes netīrie dzīves apstākļi ir kļuvuši par diskusiju tematu gan Francijā, gan Lielbritānijā.

Migranti var pārvākties uz konteineru mājām nometnes ziemeļu sektorā, kur ir vietas vairāk nekā 1500 cilvēkiem, doties uz citām nometinājuma vietām Francijā vai lūgt Francijā patvērumu, norāda amatpersonas.

Nometnē "Džungļi" dzīvo ieceļotāji galvenokārt no Tuvajiem Austrumiem, Afganistānas un Āfrikas. Kopējais iemītnieku skaits nometnē ir 3700 cilvēki, liecina Kalē amatpersonu dati. Tikmēr bēgļu atbalsta grupas uzskata, ka patiesais skaits ir 5479. Nometnes dienvidu daļā, kas tiek nojaukta, mitinās attiecīgi no 800 – 1000 vai 3455 cilvēki.

Kalē varasiestādes ilgtermiņā vēlas panākt, lai nometnē neuzturētos vairāk par 2000 cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!