Foto: Reuters/Scanpix

Pirms nākamajā menesī paredzētās Ziemeļkorejas valdošās partijas kongresa līdz šim noslēpumainā Ziemeļkoreja beidzot ir "nometusi plīvuru", un pirmo reizi atklājusi informāciju par savu kodolieroču programmu, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Jau ziņots, ka Ziemeļkoreja, par spīti starptaustiski noteiktajām sankcijām, testējusi jauno starpkontinentālo ballistiskās raķetes dzinēju.

Līdz šim par Ziemeļkorejas kodolieročiem un to programmu informācija bijusi grūti pieejama, vēsta "Reuters". Eksperti mēģinājuši vien noteikt to esamību pēc satelītattēliem, kā arī daļiņām un materiāliem, kas iegūti pēc tāldarbības kodolieroču un raķešu izmēģinājumiem.

Tā kā tuvojas Ziemeļkorejas valdošās partijas kongress, Ziemeļkoreja lēnām sākusi publicēt rakstus par savu kodolieroču ieroču programmu. Tajos tiek pievienotas ne tikai fotogrāfijas, bet arī detalizēti aprakstīti izmēģinājuma testi, kas, kā norāda "Reuters", ir Ziemeļkorejas straujie centieni izveidot starpkontinentālo ballistisko raķeti.

Daudzi analītiķi vērtē, ka Ziemeļkorejas "atklāsmes brīdis" saistīts ar tās vēlmi pārliecināt pasauli un savu tautu par to, ka kodolieroču drošība ir tikpat svarīga un nozīmīga kā pati drošība kopumā. Kā norādījuši analītiķi, tomēr Ziemeļkorejas īstie un patiesie nodomi nav zināmi.

Jau ziņots, ka Ziemeļkoreja janvārī paziņoja, ka ir realizējusi savu trešo pazemes kodolizmēģinājumu, apstiprinot Dienvidkorejas teikto. Phenjana uzsvēra, ka tests ir noticis "perfektā veidā" un tajā ir izmēģināta "miniatūra" ierīce.

Phenjanas paziņojums izskanējis trīs stundas pēc tam, kad Dienvidkoreja fiksēja mākslīgu zemestrīci Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu poligonā. "Ir apstiprināts, ka kodolizmēģinājums, kas noticis augstā līmenī, drošā un perfektā veidā, izmantojot miniatūru un vieglāku kodolierīci ar varenāku eksplozijas spēku nekā iepriekš, nav radījis nekādu negatīvu iespaidu uz apkārtējo ekoloģisko vidi," informē valsts ziņu aģentūra KCNA.

Ziemeļkoreja iepriekš par to brīdinājusi Ķīnu un ASV, paziņoja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija. Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija arī paziņoja, ka šī kodolizmēģinājuma jauda bija sešas vai septiņas kilotonnas.

Neilgi pirms tam bija ziņots, ka Dienvidkoreja konstatējusi mākslīgu zemestrīci Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu poligonā un ka tā var būt kodolizmēģinājums, kuru Ziemeļkoreja bija draudējusi veikt. Arī Japāna un Ķīna atzina, ka šī zemestrīce atšķiras no normālas zemestrīces.

Mākslīgā zemestrīce ar stiprumu no 4,9 līdz 5,2 magnitūdām tika konstatēta Kildžu apriņķī, kur atrodas Pungjeri kodolizmēģinājumu poligons.

Kodolizmēģinājumu jau nosodījis ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns, uzsverot, ka tas ir "klajš un draudīgs" ANO rezolūcijas pārkāpums un "dziļi destabilizējoša" provokācija. Phenjanai kopš 2006. un 2009. gada kodoltestiem ir aizliegti kodol un ballistisko tehnoloģiju izmēģinājumi.ANO Drošības padome pastiprināja pret Phenjanu vērstās sankcijas pēc decembrī notikušās raķetes ar satelītu palaišanas, kurā Ziemeļkorejas kaimiņi un Rietumvalstis saskatīja slēptu starpkontinentālās raķetes izmēģinājumu.

Ziemeļkoreja jau vairākas reizes ir draudējusi veikt "augstāka līmeņa" kodolizmēģinājumu, neraugoties uz ANO Drošības padomes brīdinājumiem, ka tas izraisītu nopietnas sekas. Ziemeļkoreja līdz šim bija veikusi divus kodolizmēģinājumus 2006. un 2009. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!