Irākas karavīri pēc nedēļām ilgušām kaujām pret grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kaujiniekiem ceturtdien ir atguvuši stratēģiski nozīmīgo valsts rietumu pilsētu Hītu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Elitārā Pretterorisma dienesta (CTS) vienības Hītu ir pilnībā atbrīvojušas, paziņoja amatpersonas. Pilsēta ceturtdien attīrīta no pēdējiem kaujiniekiem.

"Daesh" kaujinieki pilsētiņā, kas atrodas starp Ramādī un Hadītu, izrādījuši sīvu pretestību. Trešdienas naktī uzbrukumā iesaistītas pret islāmistiem karojošās koalīcijas lidmašīnas.

Hīta atrodas uz apgādes maršruta, kas savieno "Daesh" kontrolētās teritorijas Irākā un Sīrijā. Uzbrukumu pilsētiņai Irākas spēki sāka marta vidū.

Kopš ofensīvas sākuma Hītu pametuši vairāk nekā 20 000 civiliedzīvotāju, bet tūkstoši palikuši iesprostoti kauju pārņemtajā pilsētā.

Tanks varonis

Kaujās par Hītu ar savu aktivitāti izcēlies kāda "Abrams" M1 tanks ar irākiešu apkalpi, kurš kļuvis par sava veida Irākas tautas varoni – viņš jau nodēvēts par "Zvēru", raksta žurnāls "Foreign Policy".

Bagdādē strādājošais ASV militārais pārstāvis iknedēļas preses konferencē trešdien slavēja kaujas mašīnu, kura "braukāja visapkārt Hītai, kā bez prāta, detonējot improvizētos spridzekļus".

Viņš arī retvītojis īsu video, kurā redzams, kā "Zvērs" likvidējis ar sprāgstvielām pildītu "Daesh" automašīnu.

Uz kauju par Hītu sākotnēji nosūtīti trīs "Abrams" tanki, taču divi salūzuši pirms nonākšanas galā.

Kopumā pēdējo dažu gadu laikā ASV Irākai ir piegādājusi vismaz 140 "Abrams" M1 tanku. Vismaz 10 no tiem uzlidojumos iznīcinājušas ASV lidmašīnas, kad tie nonāca "Daesh" rokās. Internetā atrodamas arī liecības, ka ar "Abrams" tankiem braukā Irākas valdības pusē karojošie šiītu kaujinieki. Daži no šiem tankiem pat aprīkoti ar Krievijas ražojuma ložmetējiem, skaidro žurnāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!