Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas iekšlietu ministre Terēza Meja ceturtdien likusi pārbaudīt valstī darbojošās šariata padomes, kurās tiek praktizēti tradicionālie islāma likumi.

Pārbaude tiks veikta valdības iecerēto ekstrēmisma apkarošanas pasākumu gaitā.

Pārbaudē mēģinās rast atbildi uz jautājumu, "vai un kādā pakāpē šariata likumi tiek ļaunprātīgi izmantoti", kā arī sniegtas rekomendācijas, kā valdībai reaģēt uz pārbaudē atklātajām problēmām.

"Daudzi dažādu ticību briti ievēro reliģiskos kodeksus un paradumus un daudz iegūst no to sniegtajām vadlīnijām," uzsvēra ministre.

"Tiek ziņots, ka daudzas sievietes ir kļuvušas par upuri iespējamiem šariata padomju diskriminējošiem lēmumiem, un tas rada nopietnas bažas," norādīja Meja.

"Mūsu valstī ir tikai viena likuma vara, kas sniedz tiesības un drošību visiem pilsoņiem," uzsvēra ministre.

Pārbaudi vadīs Edinburgas Universitātes reliģisko studiju profesore Mona Sidiki. Viņai palīdzēs zinātnes, reliģijas un tieslietu eksperti.

"Laikā, kad Lielbritānijā musulmaņi atrodas tik lielas uzmanības centrā, šī būs plaša, savlaicīga un pamatīga pārbaude par to, kas patiesībā notiek šariata padomēs," uzsvēra Sidiki.

Lielbritānijas Musulmaņu padome paziņojusi, ka neiebilst pret pārbaudes veikšanu, tomēr vēlējās zināt, kādēļ pastiprināta uzmanība tiek pievērsta tikai musulmaņu institūcijām.

Padome arī uzsvēra, ka nevajadzētu par zemu novērtēt reliģisko institūciju pozitīvo lomu.

Musulmaņu padomes sniegtā informācija liecina, ka 2011. gadā sevi par musulmaņiem Lielbritānijā atzina 2,71 miljons cilvēku. 2001. gadā tādu esot bijis 1,55 miljoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!