Foto: AP/Scanpix

Irākas armija sestdien sākusi plašu ofensīvu stratēģiskas pilsētas atgūšanai netālu no džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kontrolētās Irākas otras lielākās pilsētas Mosulas.

Uzbrukums ar ASV vadītās koalīcijas gaisa uzlidojumu atbalstu ir vērsts uz Keijāras pilsētas atbrīvošanu, kura atrodas aptuveni 60 kilometrus uz dienvidiem no Mosulas, teikts armijas paziņojumā.

Keijārai ir stratēģiski svarīga nozīme, jo tajā atrodas aviobāze, kuru valdības spēki vēlas atgūt, lai to izmantotu kā vietu uzbrukuma sākšanai Mosulai.

"Irākas spēki pa vairākiem ceļiem dodas Mosulas dienvidu virzienā," paziņoja armijas pārstāvis.

Viņš piebilda, ka valdības spēki veikuši vairākus preventīvus triecienus par "Daesh" posteņiem, lai rajonā pārrautu kaujinieku apgādes ceļus.

Keijāras atgūšana palīdzēs izolēt Mosolu, kura atrodas kaujinieku kontrolē kopš 2014. gada vidus.

Kā ziņots, Irākas premjerministrs Haiders al Abadi pavēstījis par Irākas rietumu pilsētas Fallūdžas atbrīvošanu no "Daesh".

"Fallūdža ir atgriezusies dzimtenē. Mūsu spēki kontrolē pilsētu un pastiprinājuši kontroli pār tās centru," piektdienās vakarā uzrunā televīzijā pavēstīja Abadi. "Mēs jums apsolījām Fallūdžas atbrīvošanu un mēs to atguvām. Mūsu spēki kontrolē pilsētu, izņemot mazas zonas, kas jāattīra tuvākajās stundās."

Irākas spēki pirms tam piektdien padzina "Daesh" kaujiniekus no valdības ēku kompleksa Fallūdžas centrā un pacēla virs tā Irākas karogu.

"Operācijas Fallūdžā turpinās," paziņoja Pentagona preses pārstāvis Metjū Allens. "Irākas vadītie sauszemes spēki ir ieņēmuši pilsētas centru un strādā pie palikušo elementu likvidēšanas pilsētā."

Abadi piektdien paziņoja, ka Irākas spēku nākamais mērķis būs valsts otra lielākā pilsēta Mosula.

Par operācijas sākumu Fallūdžas atbrīvošanai tika paziņots 23. maijā.

30. maijā Irākas spēku elites vienības mēģināja pilsētā ieiet no trīs pusēm, tomēr lielu progresu neizdevās panākt, jo džihādisti aktīvi pretojās un pastāvēja bažas par 50 000 pilsētā iesprostoto mierīgo iedzīvotāju.

Norvēģijas Bēgļu padome informējusi, ka kopš 21.maija teritoriju pametuši 12 000 iedzīvotāju.

Fallūdža, kas atradās ārpus Irākas valdības kontroles kopš 2014.gada janvāra, atrodas Anbāras provincē 50 kilometrus uz rietumiem no valsts galvaspilsētas Bagdādes.

Irākas amatpersonas un starptautiskie spēki, kas palīdz Irākai cīnīties pret džihādistiem, līdz šim debatēja par to, kuru "Islāma valsts" ieņemtu pilsētu Irākai vajadzētu mēģināt atkarot kā nākamo.

ASV armijas ieteikts mērķis bija Irākas otrā lielākā pilsēta Mosula, tomēr Irākas armija, koncentrējot papildspēkus pie Fallūdžas, palīdzēja izšķirties par labu tai.

Fallūdža un Mosula līdz šim bija pēdējās divas lielās pilsētas, kuras "Daesh" turpina kontrolēt Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!