ANO bruņojuma inspekciju vadītāji svētdien atzina, ka divas dienas ilgās sarunas Bagdādē bijušas vērtīgas un Irākas attieksmē iezīmējušās pārmaiņas, tomēr uzsvēra, ka Bagdādei būtu vēl vairāk jāuzlabo sadarbība ar inspekcijām.
"Es to vērtēju kā Irākas attieksmes maiņu," preses konferencē pēc sarunām ar Irākas amatpersonām sacīja Starptautiskās atomenerģijas aģentūras vadītājs Mohameds el Baradei, piebilzdams, ka "progress ir, bet tam jābūt vēl straujākam".

Kā pastāstīja ANO galvenais ieroču inspektors Hanss Blikss, Bagdāde apsolījusi līdz piektdienai, kad inspektoriem jāsniedz izšķirošais ziņojums ANO Drošības padomei, dot atbildi uz inspektoru prasību atļaut ASV izlūklidmašīnu U-2, kā arī Vācijas un Krievijas bezpilota lidmašīnu lidojumus virs savas teritorijas. El Baradei piebilda, ka inspektori cer uz pozitīvu atbildi.

Blikss arī sacīja, ka inspektoru rīcībā nodoti vairāki dokumenti, kas skar tādus jautājumus kā Sibīrijas mēra baktērijas, nervus paralizējošo kaujas gāze VX un ballistiskajām raķetēm. Šie dokumenti vēl jāpārbauda, viņš piebilda. Vienlaikus Irāka arī apņēmusies izveidot komisiju, kas centīsies visā valstī savākt pārliecinošākus un drošākus dokumentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!