Dārgumu mednieku cerības Polijā atrast leģendāro nacistu "zelta vilcienu" trešdien pamatīgi pagaisušas, kad pēc intensīviem rakšanas darbiem meklēšanas vietā nav atrasts ne vilciens un ne arī tunelis, vēsta aģentūra AP.

Rakšana pagājušajā nedēļā sākta vietā pie dzelzceļa līnijas Valbžihas apkārtnē, kur, kā uzskatīja dārgumu meklētāji polis Pjotrs Kopers un viņa vācu partneris Andreass Rihters, ir aizgruvis tunelis ar, iespējams, tajā paslēpto teiksmaino vilcienu.

Jau trešajā rakšanas dienā komanda uzgāja tērauda pēdas, porcelāna fragmentus un sliedes gabalu, kas rosināja cerības, ka darbi nebūs veltīgi. Taču trešdien vilciena meklētāju runasvīrs Andžejs Gaiks aģentūrai AP atzina, ka nav atrasts ne vilciens, ne arī tunelis, un tehnika tagad aizber vairāk nekā trīs bedres, kuru izrakšana izmaksājusi 140 000 zlotu (32 470 eiro).

Norādot, ka "cerība mirst pēdējā", Gaiks atklāj, ka mazāka mēroga meklēšanas operācija, izmantojot zondes, septembrī turpināsies blakus esošā laukumā.

Leģenda vēsta, ka vācu armijai bēgot no padomju spēku tuvošanās, 1945. gadā nacistu salaupītais zelts un dārglietas tika sakrāmētas vilcienā, kurš tā arī nekad nesasniedza savu galamērķi, bet mīklaini pazuda tagadējās Polijas teritorijā.

Dārgumu mednieki, pamatojoties uz kāda aculiecinieka stāstiem un ģeoloģisko radaru attēliem, uzskatīja, ka viņiem ir izdevies uziet šo vilcienu. Viņi gan domā, ka vagonos drīzāk būs atrodami dažādu ieroču prototipi, nevis dārgumi.

Eksperti tikmēr jau no paša sākuma bija gaužām skeptiski, ka patiešām varētu būt atrasts "zelta vilciens". Neesot pat nekādu pierādījumu, kas tas vispār ir Polijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!