Foto: AFP/Scanpix

Polijas premjerministre Beāta Šidlo ir kritizējusi Eiropas Parlamenta (EP) pieņemto rezolūciju par Polijas konstitucionālo krīzi, norādot, ka EP ļāvis iedragāt savu reputāciju, vēsta Polijas Radio.

"EP ir ļāvis sevi ievilkt [Polijā opozīcijā esošās labēji centriskās partijas] Pilsoniskās platformas politiķu organizētā spēlē, kuras vienīgais mērķis ir piepildīt tās mērķus šeit, Polijā," viņa paziņoja intervijā telekanālam TVN24.

"Tas ir kļuvis par šo politiķu ķīlnieku un ļāvis sevi ievilkt spēlē, kas padarījis par apsmieklu un diskreditē EP," piebilda Šidlo, "jo vairāk būs šādu debašu, jo mums būs vairāk un vairāk problēmu ar Eiropas Savienības (ES) vienotību. Šodien EP deputātiem vajadzētu domāt par eiropiešu cerēto un nespēlēt spēles."

Jau vēstīts, ka EP trešdien pieņēma rezolūciju ar aicinājumu Polijas valdībai atrisināt valsts konstitucionālo krīzi triju mēnešu laikā, kā to noteikusi Eiropas Komisija (EK) jūlija beigās. Rezolūcija tika pieņemta ar 510 balsīm par, 160 pret un 29 atturoties. EP pauda bažas, ka Polijas konstitucionālā tribunāla paralīze "apdraud demokrātiju, fundamentālās tiesības un likuma varu".

Rezolūcijā norādīts arī uz citiem jautājumiem, par ko bažas pauduši EP deputāti. To vidū ir arī Polijā valdošās konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" pieņemtās izmaiņas mediju, policijas, prokuratūras, civildienesta, kā arī pretterorisma jautājumos. Eiroparlamentārieši pauda bažas, ka izmaiņas Polijā tiek veiktas "bez pienācīgām konsultācijām", aicinot EK izskatīt šādu likumu atbilstību ES tiesību normām.

Jau vēstīts, ka Polijas konservatīvā valdība ir izpelnījusies kritiku par vairākiem pasākumiem, kas, kā uzskata oponenti, pastiprina valdības varu pār konstitucionālo tiesu un sabiedriskajiem medijiem. EK janvārī sāka izmeklēšanu, lai pārbaudītu, vai pretrunīgi vērtētie likumi nav pretrunā ar ES tiesību normām, un jūnijā iesniedza Varšavai oficiālus iebildumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!