Foto: Reuters/Scanpix

Kurdu pešmergas [zemessardzes] kareivji uz austrumiem no Irākas pilsētas Mosulas pirmdien no "Daesh" kaujiniekiem atbrīvojuši deviņus ciematus un savā kontrolē ieguvuši lielāku daļu Erbīlas–Mosulas ceļa, teikts kurdu ziņu portālā "Rudaw" publicētajā pešmergas paziņojumā.

Tāpat ziņojumā pausts, ka Starptautiskās koalīcijas spēki, atbalstot kurdu pešemergas spēkus, veikuši uzlidojumus 17 "Daesh" pozīcijām. Tāpat tiek atgādināts, ka operācija notiek sadarbībā ar Irākas drošības spēkiem.

Deviņi atbrīvotie ciemati atrodas aptuveni 200 kvadrātkilometru plašā teritorijā.

Paziņojumā gan netiek minēts pirmdienas kaujās kritušo skaits. Dienas laikā ziņots par sešu pešmergas kareivju nāvi un vismaz 16 ievainotiem kurdu kaujiniekiem, taču informācija nav oficiāli apstiprināta.

Crazy footage of ISIS suicide car bomb attack on Iraqi tank near #Mosul. Can see the car speeding towards it. pic.twitter.com/mYx4uJcrPM— Jack Moore (@JFXM) October 17, 2016

Kaujās piedalās aptuveni 2000 Irākas īpašo spēku kaujinieku, kurus atbalsta četras Irākas armijas brigādes, 15 00 sunnītu kaujinieku un 15 000 kurdu pešmergas kaujinieku, kā arī vairāki tūkstoši šiītu kaujinieku, vēsta raidsabiedrība "Sky". Tiek lēsts, ka Mosulā varētu būt aptuveni 3000 "Daesh" kaujinieku, taču, pastāvot bažas, ka pilsēta būs pilna spridzekļu. Tāpat "Sky" korespondents Alisters Bunakls norāda, ka pastāvot arī bažas, ka džihādisti varētu likt lietā ķīmiskos ieročus.

Saskaņā ar ANO aplēsēm operācijas laikā Mosulā savas mājas pamest varētu nākties aptuveni miljonam iedzīvotāju.

Jau ziņots, ka pirmdien tika sākta operācija "Daesh" sagrābtās Mosulas atbrīvošanai, paziņojis Irākas premjerministrs Haiders al Abadi.

Mosulu, kas ir otra lielākā Irākas pilsētā, džihādisti sagrāba 2014. gada vidū. Pēdējo mēnešu laikā Irākas spēki, palīdzot ASV vadītās koalīcijas gaisa spēkiem, guvuši panākumus pret "Daesh" vairākos Irākas reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!