Foto: Reuters/Scanpix

Skotijas valdība ceturtdien publicējusi neatkarības referenduma likumprojektu, kas būs kā rezerves variants, ja Skotija "Brexit" sarunu gaitā nespēs saglabāt ciešas saites ar Eiropas Savienību (ES) un iegūt vēl vairāk pilnvaru no Londonas.

Likumprojektā paredzēts, ka ES pilsoņiem, kuriem nav Lielbritānijas pavalstniecības un kuri dzīvo Skotijā, būs tiesības piedalīties referendumā par Skotijas neatkarību.

Likumprojekts pamatvilcienos ir tāds pats kā 2013. gada likums par Skotijas neatkarības referendumu, kas ļāva jau nākamajā gadā sarīkot balsojumu.

"Skotijā tiks rīkots referendums par Skotijas neatkarību. Jautājums ir - "Vai Skotijai ir jābūt neatkarīgai valstij?"," teikts likumprojekta pirmajā rindkopā.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja ir paziņojusi, ka Lielbritānija līdz nākamā gada marta beigām iedarbinās ES Lisabonas līguma 50.pantu, kas regulē dalībvalsts izstāšanās sarunu procedūru divu gadu garumā.

Pēc Mejas paziņojuma britu mārciņa piedzīvoja strauju kritumu, pieaugot bažām, ka Londona dod priekšroku imigrācijas no ES ierobežošanai, ne ciešu ekonomisko attiecību saglabāšanai.

2014.gada referendumā skoti noraidīja neatkarību ar desmit procentpunktu pārsvaru, bet referendumā jūnijā ar 62 % pret 38 % nobalsoja par Lielbritānijas palikšanu ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!