Turcijas varasiestādes aizturējušas opozīcijā esošā lielākā kurdu politiskā spēka - Tautas demokrātiskās partijas (HDP) - abus līderus Selahatinu Demirtašu un Figenu Jiksekdā, piektdien apstiprināja varasiestādes.

Aizturēti 11 HDP parlamenta deputāti, pavēstīja Iekšlietu ministrija. Izdoti vēl četru deputātu aresta orderi. Selahatins Demirtašs tika aizturēts savā mājoklī Turcijas dienvidaustrumu pilsētā Dijarbakirā, bet partijas līdere Figena Jiksekdā tika aizturēta galvaspilsētā Ankarā. Aizturēšana notika pretterorisma izmeklēšanas ietvaros.

Demirtaša un Jiksekdā aizturēšana ir daļa no liela mēroga operācijas pret HDP, kas ir trešā lielākā partija Turcijas parlamentā. Telekanāls NTV ziņoja, ka abi aizturētie tiek apsūdzēti bruņotā separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partija (PKK) propagandas izplatīšanā.

Aizturēto vidū ir HDP līderi, kas bija iesaistīti Ankaras un kurdu miera procesā. "Augstākās HDP vadības pārstāvju aresta orderi ir pēdējā nagla zārkā cerībām, ka nākamajos gados varētu iestāties miers," tviterī ierakstījis ASV Turcijas jautājumu eksperts Hovards Eisenstats.

Paziņojumā, kuru izplatījusi HDP māsas partija kurdu apdzīvotajos Turcijas dienvidaustrumos, iedzīvotāji aicināti protestēt pret līderu aizturēšanu, vēsta ziņu aģentūra "Firat". Reidi ir "apvērsums pret tautas gribu, kas nekad netiks pieņemts," teikts paziņojumā.

Turcijas parlaments šogad pieņēma rezolūciju, kas ļauj atcelt deputātu tiesisko imunitāti. Turcijā ir spēkā ārkārtas stāvoklis, kas noteikts pēc 15. jūlijā notikušā puča mēģinājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!