Foto: Reuters/Scanpix

Igaunija ir sākusi sarunas ar Dienvidkoreju par vismaz 12 lietotu pašgājējhaubiču K9 "Thunder" iegādi, kuras varētu tikt piegādātas līdz 2021. gadam.

K9 tehniskie parametri, veiktspēja, lietojamība un iepriekš veiktie lauka izmēģinājumi (Somijā un Norvēģijā) parāda, ka šī modernā ieroču sistēma atbilst Igaunijas aizsardzības spēku attīstīstības plāniem, skaidroja Igaunijas Aizsardzības ministrija.

Apkopojam K9 galvenos parametrus un piedāvājam foto ar jaudīgajām haubicēm Dienvidkorejā.

K9 "Thunder" ir 155 mm kalibra kāpurķēžu pašgājējhaubice, ko Dienvidkorejas armijas vajadzībām izstrādājusi kompānija "Samsung Techwin", liecina "Army-technology" dati.

K9 Dienvidkorejas armijas bruņojumā nonāca 1999. gadā. Pirmās īstas kaujas ugunskristības "Thunder" piedzīvoja 2010. gada novembrī, kad tās tika liktas lietā, lai atbildētu uz Ziemeļkorejas sarīkoto Jonpjonas salas apšaudīšanu.

Foto: Reuters/Scanpix

"Thunder" aprīkots ar automātisko lādēšanas sistēmu un tā munīcija atbilst NATO izmantotajiem 155 mm lādiņiem. Šaušanas attālums ar standarta munīciju sasniedz 30 kilometrus, bet ar raķešlādiņiem līdz 40 kilometriem tālu.

K9 maksimālais šaušanas ātrums ir seši lādiņi minūtē, bet ar to var arī 15 sekunžu laikā palaist trīs šāviņus, kas lido pa dažādām trajektorijām un mērķi sasniedz visi reizē, skaidro "Military today". Ilgstošās šaušanas temps ir divi līdz trīs šāvieni minūtē

Foto: AP/Scanpix

K9 ir aprīkots ar automātisko tēmēšanas un uguns kontroles sistēmu. Haubici var sagatavot šaušanai 30 sekundēs, ja tā stāv uz vietas un 60 sekundēs, ja tā bijusi kustībā.

K9 bruņas pasargā apkalpi no kājnieku ieročiem, 155 mm artilērijas šāviņu šķembām, 14,5 mm bruņusitējlodēm un kājnieku mīnām. Mašīnā ir arī gaisa attīrīšanas sistēma un gāzmaskas ķīmisko, bioloģisko un kodoldraudu gadījumam.

Foto: Reuters/Scanpix

"Thunder" aprīkots ar vācu MTU dīzeļdzinēju, kādus plaši izmanto tankos un citā bruņutehnikā, tostarp lietuviešu iegādātajās pašgājējhaubicēs PzH2000.

K9 izmantotais MTU MT881 Ka-500 astoņu cilindru dzinējs attīsta 1000 zirgspēku jaudu, kas ir vairāk nekā jaunās paaudzes civilajām kravas automašīnām. Dīzeļdzinējs K9 pašgājējhaubici spēj pārvietot ar līdz 67 kilometru stundā lielu ātrumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!