ASV, Lielbritānija un Spānija pirmdien oficiāli iesniedza ANO Drošības padomei rezolūcijas projektu, kurā pieprasīts atbalsts Irākas atbruņošanai ar spēku, paziņoja Lielbritānijas diplomāts.
Projektu iesniedza Lielbritānijas vēstnieks Džeremijs Grīnstoks. "Mēs neaicināsim balsot par šo tekstu, kamēr nebūs notikušas pienācīgas debates," sacīja Grīnstoks, vēršoties pie Drošības padomes.

Lielbritānija, ASV un Spānija vēlas "laiku pilnai apspriešanai", bet negrasās "lielā mērā" mainīt iesniegtā projekta tekstu, sacīja Grīnstoks.

Savukārt Francija, Krievija un Vācija iesniedza Drošības padomei memorandu par ieroču inspekciju pastiprināšanu Irākā, un šo dokumentu atbalstīja arī Ķīna. Kāds Francijas diplomāts sacīja, ka par šo dokumentu nav paredzēts balsot, bet tā mērķis ir ietekmēt iesniegtā rezolūcijas projekta apspriešanu.

Memorandā ierosināts pagarināt ANO ieroču inspekcijas par vismaz četriem mēnešiem. Tajā apliecināts, ka Irākas mierīga atbruņošana vēl arvien ir starptautiskās sabiedrības "kategorisks mērķis", un aicināts pastiprināt ANO inspekciju režīmu, lai īstenotu konkrētus atbruņošanas uzdevumus stingra laika grafikā.

Tas paredz papildus inspektoru piesaistīšanu un viņu apgādāšanu ar sarežģītākām iekārtām, kā arī prasības viņiem regulāri ziņot par sava darba gaitu Drošības padomei. Saskaņā ar šo plānu galvenajiem ANO ieroču inspektoriem Hansam Bliksam un Mohamedam Elbaradejam vispirms būtu jāsagatavo detalizēta darba programma, kurā uzsvērti galvenie atlikušie uzdevumi, kas Irākai jāizpilda savas atbruņošanās gaitā.

Pēc tam Bliksam un Elbaradejam reizi trīs nedēļās vajadzētu ziņot Drošības padomei par šo uzdevumu izpildes gaitu un 120 dienu laikā iesniegt ziņojumu par kopumā panākto progresu.

Drošības padomes prezidents, Vācijas vēstnieks ANO Ginters Pleigers pirmdien paziņoja, ka Drošības padome vēlreiz sanāks kopā ceturtdien, lai apspriestu šo rezolūcijas projektu un šo memorandu.

"Abi dokumenti ir apspriesti, un abi dokumenti tiks tālāk apspriesti," sacīja Pleigers pēc divarpus stundu privātām konsultācijām. Viņš piebilda, ka delegācijas ir nosūtījušas šos dokumentus uz savām valstīm izskatīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!