Foto: AP/Scanpix

Polijas galvaspilsētā Varšavā svētdien atklāts piemineklis Otrā pasaules kara laika varonim Vitoldam Pileckim, ziņo Radio Poland.

Pileckis, kurš pazīstams kā "Aušvicas brīvprātīgais" ļāvās vācu arestam 1940. gadā, lai tiktu nosūtīts uz Aušvici un pats savām acīm gūtu pierādījumus tur notiekošajam. 1943. gadā pēc izbēgšanas no nometnes viņš aizkļuva līdz Varšavai, kur pēc gada piedalījās Varšavas sacelšanās cīņās pret Trešā reiha okupāciju. Pēc kara viņš devās uz Itāliju, kur pievienojās Poļu Otrajam korpusam.

Vēlāk trimdā strādājošais Polijas izlūkdienests Pilecki nosūtīja uz Poliju veikt izlūkošanu. Komunistu valdības pārstāvji 1948. gadā viņu noķēra un nogalināja. Varoņa kapavieta joprojām nav zināma.

1990. gadā Pilecki reabilitēja, un 2008. gadā piešķīra Polijas augstāko apbalvojumu Baltā Ērgļa ordeni. Savukārt 2013. gadā viņam piešķīra pulkveža pakāpi. Šajā nedēļas nogalē tika atzīmēta 116 dzimšanas diena.

"Kapteinis, tagad pulkvedis, Vitolds Pileckis bez šaubām ir viens no lielākajiem varoņiem Polijas vēsturē. Viņa drosmi, neatlaidību un vēlmi ziedoties savai dzimtajai zemei ir jāatceras vēl gadsimtiem ilgi," atklājot pieminekli, teica Polijas premjeres vietnieks Pjotrs Gļinskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!